Presedintele Romaniei va primi spre promulgare legea de reducere a numarului de ore din scoli si licee.
L-am intrebat pe Eusebiu Lehene, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) filiala Salaj daca prin aplicarea proiectului legislativ exista riscul unui val de concedieri in sistemul de invatamant:
"DA, RISCUL EXISTA! DE FAPT, nu e vorba de un risc, SUNT CERTITUDINI! Difera doar numarul de catedre care vor fi afectate! Nu va fi afectat invatamantul primar, dar vor fi modificari semnificative in invatamantul gimnazial si in cel liceal! In prezent se fac calcule la nivelul federatiei, cel mai afectat va fi invatamantul gimnazial! Se pare ca parlamentarii au gandit cu orice, dar nu cu capul si au dat cu oistea in gard, in frunte cu fostii ministri ai educatiei Andronescu si Liviu Pop, fostul nostru coleg! Promisiunile ulterioare, facute de domnul Pop, ca prin alte masuri (ipotetice si uneori fantasmagorice), de fapt numarul de angajati in invatamantul preuniversitar va creste, sunt doar povesti de adormit copiii naivi! Mai ales acum, ca pleaca de la guvernare! Necazul e acela ca acum suntem in situatia din vorba veche, cu prostul care a aruncat piatra in lac! Va fi greu de gasit piatra, recte, vor fi greu de gasit solutii la o problema care nu ar fi trebuit sa apara, daca nu existau cateva minti exaltate, in randul parlamentarilor romani, si daca inaintea unei astfel de decizii s-ar fi facut un studiu de impact, unul de oportunitate, iar solutiile erau cautate inainte de a da nastere problemei! Dar, "traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul"!!!", spune Eusebiu Lehene, liderul FSLI Salaj.
Cum s-a modificat Legea Educatiei Nationale?
Numarul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial si liceal se va reduce. Forma proiectului de lege adoptata in Senat, pentru modificarea legii educatiei nationale nr.1/2011, prevede o medie a orelor cuprinse in planurile de invatamant fata de forma actuala care dispune ca "Numarul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregatire este stabilit prin planurile-cadru de invatamant si se aproba prin ordin al ministrului educaţiei, cercetarii, tineretului si sportului."
Luni, 21 octombrie 2019, Senatul Romaniei a aprobat cu unanimitate de voturi modificarea art. 66 din Legea Educatiei Nationale. Acest lucru inseamna ca legea urmeaza sa fie trimisa spre promulgare Presedintelui Romaniei.
Proiectul legislativ votat prevede o medie de: 20 de ore pe saptamana in clasele I-IV (fata de 19-22 ore in prezent); 25 de ore la gimnaziu (fata de 26-34 in prezent); 30 la liceu.