In sedinta de joi, 19 septembrie 2019, Consiliul Local a aprobat proiectul de hotarare privind contractarea din partea Primariei Zalau a unui nou imprumut bancar intern "in vederea asigurarii si contributiei acesteia la realizarea unor obiective de investitii de interes local cu finantare europeana".
rn
Primarul vrea acesti bani pentru "dezvoltarea orasului", reabilitarea strazilor Gheorghe Doja, Avram Iancu, Corneliu Coposu, 22 Decembrie, achizitia a 22 de autobuze electrice, construirea a sase statii de incarcare pentru aceste autobuze, dotarea lor cu sistem de e-ticket-ing. Toate aceste reabilitari si achizitii, au o valoare de 103 milioane lei. Pentru realizarea acestora pe baza filozofiei edilului "ca fiecare dintre noi traim astazi, ca timpul trece" si ca "nu e tot una sa le facem peste 10-15 ani" cand probabil vor fi bani la buget, Ciunt a propus consilierilor sa se contracteze un imprumut de 70 de milioane, pentru ca aceste proiecte sa se realizeze "intr-un orizont de 2 ani". "Cu acest împrumut, gradul de îndatorare al primariei ajunge la 20 la suta, maximum permis de lege fiind de 30 la suta. Nu este o valoare ingrijoratoare" a spus Primarul Ionel Ciunt inainte de a se supune la vot acest proiect. Din partea Opozitiei, consilierul PNL Dana Crisan a exprimat preocupari legate de rambursarea acestui imprumut, avand in vedere ca "veniturile proprii nu acopera, bugetul de functionare, daramite sa platim credite sau alte investitii" dorind sa stie pe ce se bazeaza Primaria in contractarea acestuia "pe cresterea veniturilor, pe taxe, impozite?" in conditiile in care, venitul propriu, pe un an de zile, al Primariei este de 100 de milioane, iar acum dupa un imprumut de 30 de milioane, se ia un altul de 70 de milioane.
rn
Dupa alte interventii ale consilierilor locali, Primarul Ciunt pentru a justifica contractarea de imprumut si aprobarea acestuia le-a cerut consilierilor sa se uite la primarile de municipiu din regiunea noastra, nominand Oradea, pentru a se vedea cu cat s-a imprumutat si la ceea ce s-a reusit sa se faca acolo. Interesant, ca nici unul dintre consileri locali nu i-a amintit primarului ca, cu exceptia a doua fabrici mari, care pot pleca in orice moment, Zalau nu are o industrie si un turism comparabil cu nici un oras din regiune prin care sa atraga bani la buget ca sa permita contractarea de astfel de credite.
rn
La finalul discutiilor pe acest proiect, consilieri locali, au votat in unanimitate, probabil pentru nu nu fi acuzati ca se opun "dezvoltarii orasului", astfel ca Primaria Zalau va contracta un credit pe 20 de ani la aceeasi banca, cu o dobanda de 1% si o perioada de gratie de doi ani. Vom trai si vom vedea, de unde si cum, se vor plati si mai ales de catre cine, banii pentru acest credit.