Presedintele Klaus Iohannis, a fost primit marti, 20 august 2019, la Washington, de catre omolgogul sau american, Donald Trump, pentru a doua oara in timpul mandatelor celor doi lideri.
rn
Presedintele Trump, este presedintele american care s-a întâlnit cu cei mai multi lideri ai tarilor din Europa Centrala si de Est de-a lungul ultimului an, iar cu presedintele Romaniei Iohannis s-a întâlnit ultima data în 2017. Oficial printre temele de discutie se aflau securitatea energetica ( a cui?) si programul Visa Waiver, un program al guvernului Statelor Unite, care permite cetatenilor dintr-un alt stat sa intre pe teritoriul american, pentru turism sau afaceri, pentru o perioada de 90 de zile fara a avea nevoie de o visa. Inainte de intalnire, despre acest program, Iohannis a spus ca treneaza de prea multa vreme si ca aceasta chestiune ar trebui sa fie rezolvata, dar a precizat ca nu exista un “orizont de timp” pâna la care românii ar putea intra în SUA fara vize.
Întâlnirea s-a desfasurat în plin scandal al numirii noului ambasador american la Bucuresti, dar si al amenintarilor companiei ExxonMobil ca se retrage din perimetrul offshore de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagra. Comisia de Politica Externa a Senatului SUA a amânat, in 16 august 2019, aprobarea numirii lui Adrian Zuckerman ca ambasador în România, pe fondul acuzatiilor de hartuire sexuala, potrivit unui document oficial al comisiei. Dincolo de “securitatea energetica” stop_coloana referitor la Exxon Mobill ne aflam in fata unui santaj din partea americanilor. Guvernul Romaniei asteapta din partea ExxonMobil decizia finala daca va investi în Marea Neagra, insa americanii au transmis ca nu vor lua decizia finala de investi?ii pâna cand Guvernul nu vine cu niste ordonante de urgenta care sa modifice legea offshore-ului si OUG 114/2018. Cand e vorba de interesele americane nu mai conteaza Parlamentul Romaniei, atunci nu se incalca “valorile democratiei”. Premierul Viorica Dancila dorea modificarea legisla?iei privind perimetrele offshore cu respectarea intereselor României si in acest context ea ar fi vrut ca Iohannis sa fi discutat cu Guvernul liniile de politica care trebuiau abordate in discutia de marti cu presedintele Trump.
Dincolo de declaratiile oficiale vizita lui Iohannis se poate interpreta ca si o cautare a unui sprijin din partea presedintelui american in perspectiva alegerilor din noiembrie, adica o “binecuvantare” din partea lui Trump si mai putin de a apara interesele Romaniei, pentru ca din ceea ce am vazut pana acum Romania e doar o prada pentru americani si nicidecum un partner strategic, iar mandatul Iohannis nu ne-a convins de altceva.