La sedinta coalitiei de guvernare, de luni, 19 august, nu a participat premierul Viorica Dancila. Din aceasta cauza, soarta coalitiei a fost amânata pâna la o sedinta ulterioara. Purtatorul de cuvând al ALDE, Varujan Vosganian a scris pe Facebook ca Viorica Dancila nu le-a comunicat motivele pentru care a lipsit. “Astazi, 19 august 2019, trebuia sa aiba loc o întâlnire a coalitiei, având ca tema raspunsul PSD fata de pozitia ALDE privind masurile ce trebuie luate în vederea restartarii actului de guvernare. Dat fiind ca doamna Viorica Dancila, presedintele PSD si prim-ministru, a absentat, din motive care nu ne-au fost precizate, subiectul respectiv nu a putut fi abordat. Asteptam ca, odata cu reprogramarea întâlnirii, cel mai probabil pentru miercuri (nr. 21 august), prim-ministrul sa ne prezinte cu claritate care este, între relansare si supravietuire, optiunea sa în privinta activitatii Guvernului.”, a scris Varujan Vosganian. Conform unor surse, ALDE ar urma sa decida în sedinta forurilor statutare daca va iesi de la guvernare, scrie Digi24.
rn
Viorica Dancila si Calin Popescu Tariceanu trebuiau sa discute luni despre soarta coalitiei dupa ulitmatumul dat de ALDE pentru ramânerea la guvernare. “PSD nu accepta ultimatumuri”, a spus Dancila dupa ultima sedinta CEx a PSD. Tariceanu a amenintat cu parasirea coalitiei daca PSD nu va veni cu un nou program de guvernare si cu un cabinet restructurat, varianta respinsa de premier care vrea o remaniere guvernamentala. Intâlnirea a avut loc luni la ora 12:00, departe de ochii presei, într-una din vilele de protocol, iintalnire la care sefa PSD, Dancila nu a participat. Premierul Viorica Dancila a declarat, ca raspuns acuzatiilor lui Calin Popescu Tariceanu, ca un partid nu poate sa fie si la putere si în opozitie. Dancila a mai spus ca are responsabilitatea de a asigura stabilitatea. “Nu poti sa fii si la guvernare si în Opozitie, este responsabilitatea întregii aliante. Perceptia publica este despre coalitie si guvernare. Cifrele demonstreaza ca nu e perfect, dar e guvernare eficienta. Cât suntem a doua tara cu cea mai mare crestere economica, dupa Ungaria, cred ca aceste lucruri arata ca guvernarea merge în directia buna, atâta timp cât ne tinem promisiunile. O sa discut cu domnul Tariceanu, de ce a fost atât de suparat”, a declarat Viorica Dancila, la Antena 3.
Dancila a criticat si declaratiile publice ale colegului de coalitie. “Cred ca aceste declaratii nu ne fac bine si nu câstigam, cred ca trebuie sa le avem în coalitie, sa stabilim care sunt nemultumirile, daca iesim public facem jocul Opozitiei. Cred ca aceasta coalitie va merge si colegii vor întelege ca avem aceasta responsabilitate”, a mai spus Dancila, duminica seara. Declaratiile vin în contextul în care Calin Popescu Tariceanu a spus, într-un interviu acordat Mediafax, ca Guvernul functioneaza din inertie si nu vrea sa faca parte dintr-un Executiv “impotent”. Premierul pregateste o remaniere guvernamentala care vizeaza inclusiv ministrii lui Tariceanu. De asemenea, Viorica Dancila a anuntat ca va avea discutii cu UDMR pentru sustinerea Guvernului, însa cei de la UDMR au refuzat din start negocierile. UDMR nu va discuta cu PSD despre sustinerea Guvernului, în conditiile în care coalitia actuala de guvernare nu s-a destramat, a declarat la RFI liderul deputatilor Uniunii, Attila Korodi. El spune pe de alta parte în nume personal ca UDMR nu ar trebui sa sustina un Guvern minoritar PSD “în nici o conditie”.
rn
PSD Salaj: “Tariceanu incearca sa candideze la prezidentiale cu sustinerea PSD. Scenariu categoric exclus.”
rn
Presedintele PSD Salaj, Tiberiu Marc ne-a declarat ca: “Vineri urmeaza sa aiba loc iara un CEx inainte de Congresul PSD si probabil ca o sa discutam de subiectul acesta mai aprins acolo. Deocamdata vad ca sunt discutii intre liderii nostrii, presedintele executiv si secretarul general si conducerea ALDE. Din ce stiu eu o varianta extinsa de acceptare la guvernare si a celor de la ProRomania a fost cel putin la nivel declarativ, respinsa de presedinta noastra. Ceea ce cred eu este ca defapt in spatele acestor tensiuni sau acestor discutii este dorinta domnului Tariceanu de a candida la prezidentiale cu sustinerea PSD. Ceva de genul retragerii candidaturii presedintei PSD si sustinerea dansului (nr. Tariceanu), ceea ce imi vine greu sa cred ca s-ar putea intampla in saptamana asta pana la Congres. Dar in politica unde compromisul este unul dintre instrumente, nu e nimic exclus. In concluzie eu cred ca, conditia de a ne retrage candidatul la prezidentiale nu va putea fi discutata. Daca ea e una dintre conditii atunci va fi greu de indeplinit, iar partea cealalta, legata de guvernare si de modificarea structurii guvernului, eventual printr-o formula prin care sa treaca din nou prin parlament, iarasi cred ca nu va fi acceptata pentru ca trebuie sa te asiguri de o sustinere majoritara ca sa faci asa ceva. In momentul acesta discutiile vad ca sunt destul de contondente si ajungerea la o continuare a colaborarii ramane de vazut. Eu cred ca discutiile vor continua toata saptamana pana la Congres, dupa care se vor transa intr-un fel sau altul.”
rn
ALDE Salaj: “Daca PSD vrea sa ramana la guvernare este obligata sa ne admita masurile”
rn
Presedintele ALDE Salaj, Crisan Valeriu ne-a declarat ca: “ALDE trebuie sa-si renegocieze pozitia in coalitie pe teme stricte si punctuale. Daca aceste discutii nu pot sa aiba loc sau partile cad in dezacord, nu este alta solutie decat iesirea de la guvernare. Intradevar, inclusiv ALDE Salaj la alegerile europarlamentare a fost o victima colaterala care se datoreaza pe de o parte guvernarii, dar in cea mai mare parte sanctiunea a fost pentru ca am fost catalogati oarecum asimilati cu cei de la PSD. In sensul acesta am fost o victima colaterala. In viitor, vizavi de intalnirile care se incearca sa aiba loc acum si care vor avea loc, trebuie pus accent pe a rediscuta termenii de a merge aceasta alianta in continuare, temene clare, precise si bine structurate. Daca aceste masuri nu vor fi admise de cei de la PSD, nu exista alta solutie decat cea de a iesii de la guvernare. Daca PSD doreste sa ramana la guvernare va fi cumva obligat sa asculte si ceea ce are de spus ALDE vizavi de modificarile proiectelor de guvernare, daca nu se vrea iesirea de la guvernare. Nu poti sa stai la o guvernare in care nu esti ascultat sau nu esti inteles. Sunt cateva masuri economice cu care ALDE nu a fost de acord si au fsot adoptate anumite OUG-uri pe care ALDE nu le-a agreat. O parte dintre aceste masuri trebuie rediscutate, la o parte trebuie renuntate si obligatoriu adoptate masuri urgente pentru a stimula mediul privat si a lua povara fiscalitatii care exista astazi pe mediul privat. Aceste lucruri se vor discuta. Daca ele nu vor fi admise, 100% parerea mea este ca trebuie sa iesim de la guvernare. OUG 114 trebuie abrogat fara discutie, inclusiv eliminarea masurilor cu salariul minim in constructii.”, a declarat liderul ALDE Salaj, Valeriu Crisan.
rn
PNL Salaj: “Un joc politic prin care ALDE încearca sa obtina maxim”
rn
Presedintele PNL Salaj, deputatul Lucian Bode ne-a declarat ca: “Jocul politic pe care îl face ALDE în prezent este unul strict de negociere, o negociere din care încearca sa obtina maxim. Deja au trecut mai bine de 2 saptamâni de când liderii ALDE fac acest balet public si ameninta cu ruperea Coalitiei, iar luarea unei decizii este amânata mereu. Inclin sa cred ca ALDE nu va iesi de la guvernare si îmi bazez aceasta opiniei pe 2 elemente – un partid care a obtinut la alegerile europarlamentare 4% nu îsi permite sa joace pe cont propriu, pentru ca nu are sustinere populara, fiind un partid slabit. Al 2 lea element de care trebuie sa tinem cont este situatia în care se afla liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu cu acel dosar penal pentru care s-a cerut ridicarea imunitatii parlamentare. Tariceanu este la mâna PSD, iar orice pas in afara coalitiei va echivala cu punerea pe ordinea de zi a Senatului a cererii de ridicare a imunitatii, plus pierderea Presedintiei Senatului. Ca atare, am mari rezerve ca ALDE va rupe Coalitia, iar tot acest circ mediatic ne dovedeste ca atât pentru PSD, cât si pentru ALDE problemele reale ale guvernarii sunt pe locul 2, dupa satisfacerea intereselor personale si de partid.”