Un localnic din Cehu Silvaniei sustine ca a fost amendat de catre un agent de politie, pentru simplul fapt, ca ar fi zis de doua ori "Militia". Totul s-a petrecut in fata unui club din localitatea, unde cativa tineri s-au luat la bataie si din spusele celui care a luat amenda acesta s-ar fi adresat politistilor cu "Militia". Pe procesul verbal care ne-a fost trimis la redactie, in motivarea aplicarii amenzii de catre agentul constator scrie ca persoana care a fost amendata cu suma 200 de lei, ar fi adresat expresii jignitoare organului de ordine in desfasurarea activitatii, dar la rubrica "alte mentiuni" scrie doar ca "Am zis doar "Militia". Cine ne-a semnalat situatia, nu este deranjat de suma care trebuie sa o plateasca ca urmare amenzi aplicate de agentul constator, ci doar de faptul ca a luat amenda doar pentru un cuvant, atat timp cat ne-a spus el "nu am batut pe nimeni si nici nu eram rupt de beat".
rn
Am cautat sa aflam si parerea Politiei din Cehu Silvaniei, sa vedem daca pe langa ce ne-a transmis persoana au fost alte jigniri si daca pentru agenti a spune "Militia" este o jignire. La telefonul de la sectia din Cehu Silvaniei, dupa trei tentative, am reusit sa vorbim cu cineva (la 112 nu am vrut sa sunam sa nu tinem ocupata linia…), care ulterior ne-a sunat sa ne spuna sa vorbim cu purtatorul de cuvant al IPJS pe care nu-l gasisem initial, inainte de a suna la Cehu Silvaniei. Purtatrorul ne-a transmis ca fiind vorba de un proces verbal care s-a intocmit deja si si-a produs efectele juridice, inseamna ca poate fi contestat pe calea plangerii contraventionale la instanta de judecata competenta teritorial, unde se pot aduce probe "pro" si "contra". La intrebarea daca a spune "Militia" e o jignire, purtatorul ne-a declarat ca intr-un anumit context a spune "Militia" alaturi de alte cuvinte poate fi considerata expresie jignitoare, iar daca cineva spune "Militia, militia" nu e o expresie jignitoare, iar in cazul de fata nu avem certitudinea ca s-a strigat doar Militia.
Faptul ca am ales sa scriem despre acest subiect, care se misca intre libertatea de exprimare si respectul pentru autoritatii, se datoreaza puterii pe care politistii o au, prin a dat aceste amenzi unele justificate alte nu, care starnesc o anumita "simpatie" pentru acestia. Dincolo de ce credem noi, doar prin apelarea la o instanta (impartiala), se poate spuna daca intocmirea acestui proces verbal este un abuz sau o actiune justificata a agentului constator. Politia aplica (uneori da, uneori nu) ceea ce legislatorul a stabilit, iar legislatorul este Parlamentul sau Guvernul pe care noi am ales sa-l votam sau nu, fara sa tinem cont ca deciziile luate ne pot afecta la un moment direct pe noi sau pe semeni nostri.