Restructurarea financiara va intra in vigoare de la momentul in care se publica in Monitorul Oficial. Amnistia fiscala, botezata de ministrul Finantelor Eugen Teodorovici "restructurare financiara", a fost adoptata miercuri de Guvern. Atât persoanele fizice, cât si persoanele juridice vor putea beneficia de o serie de facilitati fiscale.

rn

"Astazi (nr. 31 iulie) s-a aprobat un act normativ foarte asteptat, un mecanism spunem noi de restructurare financiara, deci nu este o amnistie fiscala, cum din pacate este denumit in spatiul public. Nu pentru a aduce bani la buget, cum se mai spune. Nu acesta este motivul, ci aceasta initiativa este lansata ca urmare a unui dialog cu mediul de afaceri, chiar si cu structuri internationale, pot invoca Fondul Monetar International", a declarat Eugen Teodorovici, la finalul sedintei de Guvern.
Dr. ec. Alexandru Tamba este de parere ca: "Observati ca ori de câte ori este luata o masura care poate avea numeroase critici, cei care decid asupra masurii respective incearca sa o numeasca altfel decât de-a dreptul: aministia fiscala devine restructurare fiscala, scaderea economica devine crestere negativa etc.
Ce vom avea noi, cel putin dupa cum sustine actualul guvern, odata cu stergerea accesoriilor (penalitati si dobinzi) pentru datoriile de la 31.12.2018 care se platesc pâna la 30.11.2019? Aministie sau restructurare fiscala? A amnistia inseamna a ierta pe cineva, iar a restructura inseamna a reorganiza ceva. Acuma, judeca fiecare despre ce este vorba in ceea ce priveste masura guvernului. In ceea ce priveste aceasta amnistie se ridica câteva probleme:
1. – de ce beneficiaza de aceasta amnistie doar cei care au datorii la 31.12.2018 si nu se ia ca data de referinta datoriile la zi?
2. – cum va influenta pe viitor comportamentul fiscal al contribuabililor (persoane fizice sau/si juridice) care s-au straduit sa-si plateasca obligatiile? Oare nu se simt oarecum dezavantajati fata de cei care acum beneficiaza de amnistie?
3. – Oare nu ar fi corect ca cei care si-au platit datoriile la termen sa beneficieze de bonusuri, exact ca la declaratia unica, de 5% respectiv 10%, pentru anul 2018? Sau alte masuri astfel incât acestia sa fie intra-adevar stimulati, in contextul ca se pot gândi ca si pe viitor ar putea fi astfel de amnistii.
4. – Exista vreo legatura intre aceasta amnistie si rectificarea bugetara care urmeaza si care se anunta a fi pentru prima data negativa? Cu alte cuvinte, o scadere cheltuielilor ministerelor? si anume a ministerelor foarte importante: a sanatatii, a educatiei, a transporturilor.
O amnistie fiscala poate fi benefica in anumite conditii, dar asa cum am aratat mai sus, este necesar ca cetatenii sa nu se simta pacaliti de stat si de asemenea este foarte important ca ea sa fie transparenta, sa fie facuta pe niste criterii foarte clare si de aceasta facilitate sa beneficieze doar cei aflati in dificultate, nu cei care vor sa speculeze sistemul. Sigur, nu este simplu sa gestionezi o asemenea problema, dar cu intelepciune, inteligenta si corectitudine, se poate.", ne-a transmis economistul salajean Alexandru Tamba.