Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, 1 august 2019, Legea de modificarea a Legii societatilor 31/1990, prin care persoanele condamnate definitiv pentru fapte de coruptie nu au interdictia de a avea calitatea de fondator al unei societati comerciale, decat prin pedeapsa complementara condamnarii.
"Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile ori carora li s-a interzis prin hotarare judecatoreasca definitiva dreptul de a exercita calitatea de fondator ca pedeapsa complementara a condamnarii pentru infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii, infractiuni de coruptie, delapidare, infractiuni de fals in inscrisuri, evaziune fiscala, infractiuni prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii terorismului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau pentru infractiunile prevazute de prezenta lege", prevede modificarea adusa articolului 6 din Legea societatilor nr.31/1990, promulgata, joi, de presedintele Klaus Iohannis.
Initial, articolul 6 (2) prevedea: "Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile ori care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, pentru infractiunile prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru infractiunile prevazute de art. 143 – 145 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei sau pentru cele prevazute de prezenta lege, cu modificarile si completarile ulterioare".
Pe 3 iulie, Curtea Constitutionala a respins sesizarea de neconstitutionalitate formulata in luna mai de catre Klaus Iohannis privind aceasta lege.
Pe 7 mai, presedintele Klaus Iohannis a trimis Curtii Constitutionale o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea alin. (2) al art. 6 din Legea societatilor nr. 31/1990.
Presedintia reclama ca proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputatilor cu incalcarea competentei primei Camere sesizate, Senatul, care nu a dezbatut textul si solutia adoptata de Camera Deputatilor.