Conform datelor pentru 2018 ale Eurostat, organismul care se ocupa cu statistica Comisiei Europene, doua treimi dintre români nu îsi permit sa mearga în concediu o saptamâna pe an. O statistica care probabil nu tine cont de faptul ca, mai nou tot mai multi romani prefera sa calatoreasca pe perioade sub o saptamana, uneori fiind conditionati de posiblitatea intoarceri cu avionul intr-un anume interval de timp si nu neaparat, datorita lipsei banilor nu-si ar permite fix o saptamana in concediu. In era "privacy-ului" e suficient sa derulati pe conturile de socializare a amicilor sa vedeti de cate ori si-au permis intrun-an sa calatoreasca in scop recreativ, mai ales ca sunt putini care rezista sa nu se laude pe unde au ajuns si ce ispravi au mai facut.

rn

Printre membrele UE cu cei mai multi oameni despre care Eurostat sustine ca nu au putut sa calatoreasca o saptamâna în concediu sunt România (59%), urmata de trei tari (Grecia, Croatia si Cipru) cu 51%. Dar si privitor la aceste tari am putea contesta aceasta statistisca, avand in vedere ca vorbim de tari renumite pentru peisaje si pentru plaje unde accesul este mult mai rapid pentru cetatenilor, in comparatie cu tari mai mari sau care nu acces direct la mare.

rn

La polul opus, pentru cei de la Eurostat cu cea mai mica cota a cetatenilor care nu pot calatori în concediu a fost în Luxembourg (10 % conform datelor pentru 2018) si Suedia, în jur de 9 procente. In aceste state mici, daca lucrurile stau asa probabil doar imigrantii mai muncesc, daca restul de 90% din Luxembourg si 89

rn

Eurostat a mentionat ca în ultimii 5 ani, cea mai mare scadere a cotei persoanelor care nu pot calatori macar o saptamâna în concediu, a fost înregistrat în Bulgaria – cu 36 de puncte procentuale la 30,5% în 2018 si Polonia – cu 26 de puncte procentuale la 35%.

rn

Grecia este singura membra a UE în care aceasta cota a crescut între 2013 si 2018 cu 2 puncte procentuale la 51%.

rn

De asemenea, Eurostat a estimat ca 28,3% din cetatenii Uniunii Europene nu si-au putut permite o vacanta de o saptamâna în anul 2018. Aceasta este o statistica Eurostat, care in afara de a arunca niste cifre, nu tine cont de schimbarea care a avut loc in turism in ultimii ani pe fondul aparitiei retelor de socializare si a mobilitati crescute ,chiar si in tarile fost comuniste, cand oameni prefera concedii scurte, dar intense.