Cea mai mare lucrare de investitie derulata in ultima perioada in judet – proiectul de punere in siguranta a acumularii Varsolt – a ajuns la final. Potrivit Dorinei Olaru, purtatorul de cuvant al Sistemului de Gospodarire a Apelor Salaj (institutie in administrarea careia se afla acumularea), receptia lucrarii este programata pentru data de 15 decembrie.
Investitia, in valoare de peste 53 de milioane de lei, a fost finantata prin Ministerul Mediului cu bani de la Banca Mondiala si de la bugetul de stat si a constat, in principal, in etanseizarea barajului, dar si in lucrari de amenajare a cursurilor afluentilor si de consolidare a malurilor lacului. Necesitatea etanseizarii barajului s-a impus ca urmare a infiltratiilor produse in corpul acestuia din cauza materialului din care este realizat (pamant – acumularea fiind proiectata initial ca una nepermanenta, cu rol doar de atenuare a viiturilor). Aceste infiltratii au dus la scaderea cu un metru a nivelului normal de exploatare a lacului si la acumularea unei cantitati de apa cu patru milioane de metri cubi mai mica decat capacitatea proiectata.
Tot in cadrul proiectului au fost amplasate trei statii hidrometrice automate si sapte sirene de alarmare a populatiei, testate deja de autoritati in urma cu aproximativ doua saptamani. Cele trei statii sunt amplasate in Mesesenii de Jos (pe Colitca), Huseni (Martauta) si Crasna (pe raul Crasna), iar sirenele vor fi amplasate in localitatile aval de acumulare, pana la Maeriste (inclusiv).
Sursa de apa potabila pentru 70.000 de salajeni
Pe langa rolul sau in atenuarea viiturilor pe raul Crasna, acumularea de la Varsolt reprezinta si principala sursa de apa potabila pentru aproximativ 70.000 de salajeni (locuitorii oraselor Zalau si Simleu Silvaniei si a comunelor Bocsa, Varsolt, Pericei si Hereclean).