Familiile adoptive pot cere instantei, la incuviintarea adoptiei, schimbarea prenumelui copilului adoptat, „pentru motive temeinice”, fiind necesar si consimtamantul minorului daca acesta a implinit 12 ani, potrivit proiectului de act normativ privind modificarea Legii adoptiilor.
Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA) a supus, joi, dezbaterii publice proiectul de act normativ de modificare a Legii 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei.
Proiectul de act normativ prevede ca daca, dupa incuviintarea adoptiei, prenumele copilului adoptat a fost schimbat pe cale administrativa, la incheierea perioadei de monitorizare postadoptie directiile trebuie sa ataseze la raportul final de inchidere a cazului, pe care au obligatia sa il transmita Oficiului Roman pentru Adoptii, copia actului care a stat la baza schimbarii prenumelui.
In cazul declararii nulitatii adoptiei, parintii naturali ai copilului redobandesc drepturile si indatoririle parintesti, cu exceptia cazului cand instanta hotaraste ca este in interesul superior al copilului sa instituie tutela sau o alta masura de protectie a copilului, in conditiile legii.
De asemenea, minorul adoptat redobandeste, in aceasta situatie, numele de familie si, dupa caz, prenumele avut inainte de incuviintarea adoptiei. Instanta va putea incuviinta, pentru motive temeinice, ca minorul sa pastreze numele dobandit prin adoptie, se mai arata in proiectul de lege.
Secretarul de stat de la ORA, Bogdan Panait, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca elaborarea proiectului a inceput in urma cu opt luni, iar modificarile propuse au fost formulate de specialisti din sistem, dar si de familii adoptatoare. Panait a precizat ca proiectul de lege va fi in dezbatere publica timp de trei luni, astfel incat toate institutiile abilitate si toate persoanele interesate sa-si poata spune punctul de vedere.