Familiile adoptive pot cere instantei, la incuviintarea adoptiei, schimbarea prenumelui copilului adoptat, „pentru motive temeinice”, fiind necesar si consimtamantul minorului daca acesta a implinit 12 ani, potrivit proiectului de act normativ privind modificarea Legii adoptiilor.
Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA) a supus, joi, dezbaterii publice proiectul de act normativ de modificare a Legii 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei.
Proiectul de act normativ prevede ca daca, dupa incuviintarea adoptiei, prenumele copilului adoptat a fost schimbat pe cale administrativa, la incheierea perioadei de monitorizare postadoptie directiile trebuie sa ataseze la raportul final de inchidere a cazului, pe care au obligatia sa il transmita Oficiului Roman pentru Adoptii, copia actului care a stat la baza schimbarii prenumelui.
In cazul declararii nulitatii adoptiei, parintii naturali ai copilului redobandesc drepturile si indatoririle parintesti, cu exceptia cazului cand instanta hotaraste ca este in interesul superior al copilului sa instituie tutela sau o alta masura de protectie a copilului, in conditiile legii.
De asemenea, minorul adoptat redobandeste, in aceasta situatie, numele de familie si, dupa caz, prenumele avut inainte de incuviintarea adoptiei. Instanta va putea incuviinta, pentru motive temeinice, ca minorul sa pastreze numele dobandit prin adoptie, se mai arata in proiectul de lege.
Secretarul de stat de la ORA, Bogdan Panait, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca elaborarea proiectului a inceput in urma cu opt luni, iar modificarile propuse au fost formulate de specialisti din sistem, dar si de familii adoptatoare. Panait a precizat ca proiectul de lege va fi in dezbatere publica timp de trei luni, astfel incat toate institutiile abilitate si toate persoanele interesate sa-si poata spune punctul de vedere.
Parintii adoptivi vor putea schimba prenumele copilului la incuviintarea adoptiei
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...