(sursa foto DCnews)
rn
DEcizia Curtii Constitutionale, din 18 iulie 2019, prin care a respins revizuirea Constitutei pe interzicerea amnistiei si gratierii faptelor de coruptie a starnit un val de de reactii in cadrul opozitie, dar si al opiniei publice. Judectorii considera ca interzicerea gratierii individuale pe care o poate da presedintele, încalca drepturile fundamentale din Constitutie.
rn
PNL, Raluca Turcan cere depolitizarea CCR-ului
rn
„Decizie ciudata a CCR. Din nou pare a fi în favoarea infractorilor. Asemenea celei precedente, prin care, la cererea lui Florin Iordache, marii infractori au avut câstig de cauza. PNL nu renuna sa transpuna votul la referendum în LEGE. 6,5 milioane de voturi NU pot fi ignorate. Asteptam motivarea CCR si redepunem la Parlament proiectul fara aspectele criticate de CCR. si, nu în ultimul rând, cred ca trebuie sa avem o dezbatere serioasa în societate pe reorganizarea funcionarii CCR: depolitizarea CCR, modificarea componenei acesteia, a procedurii de numire a judecatorilor si a felului în care se iau deciziile. CCR trebuie sa fie o instituie apta sa-si îndeplineasca rolul sau constitutional în favoarea tuturor românilor.”, a scris pe Facebook liderul deputatilor PNL, Raluca Turcan.
rn
USR despre CCR, Dan Barna: "sunt vârful de lance al penalilor din politica româneasca"
rn
Tot pe Facebook a venit si reactia la decizia judecatorilor CCR, a presedintelui USR, Dan Barna. "Decizia CCR ignora votul a peste 6,4 milioane de români Actualii judecatori ai Curtii Constitutionale au dovedit din pacate, înca o data, prin decizia de astazi, ca sunt vârful de lance al penalilor din politica româneasca, lasând acestora portita de a-si acorda amnistie si gratiere pentru faptele de coruptie. Asteptam motivarea deciziei CCR, dar sunt greu de imaginat argumentele pentru care nu putem revizui Constitutia astfel încât sa respectam rezultatele referendumului din 26 mai si sa scriem explicit interdictia de amnistie si gratiere pentru faptele de coruptie.”, a scris Dan Barna pe Facebook
rn
Tariceanu vrea demisia lui Iohannis
rn
In schimb, Presedintele Senatului, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a spus dupa decizia CCR-ului, ca presdintele Klaus Iohannis "a atras poporul într-o aventura nesabuita", chemându-l sa se pronunte cu privire la chestiuni care sunt împotriva statului de drept. Tariceanu sustine ca Iohannis trebuie sa demisioneze "neconditionat si imediat din functie".
rn
Basescu "Iohannis i-a pacalit pe romani"
rn
Cam in aceeasi linie s-a inscris si reactia liderului PMP, fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, care referitor la decizie a spus: "Nu poti sa introduci pentru o categorie interdictie de amnistie si gratiere. Curtea Constitutionala a luat o decizie care nu putea fi alta. Acum discutam de un demers neconstitutional al presedintelui României. Românii au venit într-o capcana, din dorinta de a da frâu liber luptei împotriva coruptiei. Cu sau fara voia lui, Iohannis i-a pacalit pe români."
Iohannis a dat lovitura?
rn
In opinia celor de la capital.ro Iohanis a dat lovitura. seful statului si-a asigurat practic si al doilea mandat de presedinte la Palatul Cotroceni. Ultima decizie a celor de la Curtea Constitutionala l-a transformat practic pe Iohannis într-un presedinte cu mandatul prelungit.