Persoanele care sufera de deficiente de auz nu vor mai obtine permisul de conducere daca nu indeplinesc o conditie impusa printr-un act normativ al Ministerului Sanatatii, document recent oficializat.
Potrivit respectivului act normativ (Ordinul MS nr. 1.049/2019) publicat deja in Monitorul Oficial, persoanele cu deficiente mari de auz pot conduce doar masini mici sau motociclete echipate cu oglinzi speciale, de dimensiuni mai mari. Cu alte cuvinte, trebuie sa schimbe oglinzile.
"Solicitantii care prezinta hipoacuzie profunda bilaterala care nu poate fi corectata la nicio ureche pot fi incadrati doar in grupa 1 daca vehiculul dispune de oglinzi mai mari", subliniaza ordinul MS. Prin Ordinul MS nr. 1.162/2010 privind aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, conducatorii auto sunt clasificati in doua grupe, mai exact, in grupa 1 si grupa 2.
Astfel, soferii autovehiculelor din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 si BE sunt incadrati in grupa 1, cei ai vehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E sunt inscrisi in grupa 2. Asadar, persoanele cu deficiente majore de auz ce nu pot fi corectate nu pot conduce decat motociclete (motorete, scutere etc.) si autoturisme, nu si camioane sau alte masini mari.
Obtinerea permisului auto este conditionata pentru unele persoane
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...