O familie din Romania a avut in primul trimestru un venit mediu lunar de 4.542 de lei, din care a cheltuit 3.834 de lei (84,4 %), potrivit datelor publicate miercuri, 10 iulie 2019, de Institutul National de Statistica (INS). Peste 16 % din bani s-au dus pe mancare si bautura, 21,4 % pentru cumpararea marfurilor nealimentare si 17,1% pentru plata serviciilor. Alti 33,4 % din bani s-au dus pe impozite, contributii si taxe.
Veniturile totale medii lunare au reprezentat in trimestrul I 2019, in termeni nominali, 4.542 lei pe gospodarie si 1.752 lei pe persoana, potrivit comunicatului INS de miercuri.
Diferenta dintre veniturile si cheltuielile lunare este de putin peste 700 de lei, dar cifrele pot parea inselatoare, intrucat la capitolul venituri, Statistica masoara atat salariile cat si veniturile in natura (circa 10% din salariu). Luand in calcul doar veniturile salariale, diferenta dintre acestea si cheltuielile lunare sunt de 350 de lei.
Diferentele sunt uriase intre mediul urban si cel rural, atat in privinta veniturilor cat si a structurii cheltuielilor.
Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt, potrivit INS, consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.). Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,4%).