Anunt important pentru toti conducatorii auto! A fost publicata recent o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie care prevede situatiile ce le permit soferilor sa paraseasca locul unui accident rutier fara sa riste pedeapsa cu inchisoarea.
Conform Codului Penal parasirea locului accidentului, fara acordul politiei sau a procurorului care cerceteaza locul evenimentului rutier este o fapta pedepsita cu inchisoarea, intre doi si sapte ani!
Lucrurile s-au schimbat si legea contine si exceptii. Este vorba despre cazul in care un sofer provoaca singur accidentul, fara sa fie implicate alte persoane sau autovehicule, si este singurul ranit.
"tICCJa stabileste ca ranirea uneia sau mai multor persoane (…), ca situatie premisa a infractiunii de parasire a locului accidentului (…), nu are in vedere si autoranirea, cand singura persoana ranita este insusi conducatorul singurului autovehicul implicat in accident", scrie in decizia judecatorilor, potrivit portalului ziarulunirea.ro
Prin urmare, autoritatile nu pot aplica pedepse unui sofer implicat intr-un accident, care paraseste locul faptei, daca este singurul ranit. Astfel, legea permite ca autorul accidentului, daca este in acelasi timp si victima propriei actiuni, sa se deplaseze la cea mai apropiata unitate medicala, pentru ingrijiri speciale.
Aceasta decizie se alatura celorlalte cazuri prevazute de Codul Penal in care parasirea locului accidentului nu este considerata infractiune. Sursa citata mentioneaza urmatoarele situatii: daca in urma evenimentului rutier s-au produs doar pagube materiale; daca soferul, in lipsa altor mijloace de transport, conduce ranitii pana la cea mai apropiata unitate medicala si revine la locul accidentului; daca victima paraseste locul faptei, iar soferul anunta imediat organele competente cu privire la evenimentul rutier; daca soferul se deplaseaza cu un autovehicul cu regim de circulatie prioritata si se afla in misiune, cu obligatia ca, la terminarea misiunii sa se prezinte la sediul unitatii de politie pe raza caruia s-a produs accidentul, pentru intocmirea actelor de constatare.
Soferii pot pleca de la locul accidentului fara sa fie pedepsiti
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...