Cel mai slab plasat a fost Mehedinti (6.795 milioane lei), urmat de Covasna (6.832 milioane lei), Tulcea (7.519 milioane lei), Salaj (8.201 milioane lei), trio-ul sudic Calarasi (8.698 milioane lei) – Ialomita (8.760 milioane lei) – Giurgiu (8.771 milioane lei) si, spre extremitatile nordice, Botosani (9.264 milioane lei ) si Bistrita-Nasaud (9.802 milioane lei), potrivit datelor publicate de CNSP, scrie cursdeguvernare.ro
Harghita (10.006 milioane lei) a trecut la limita de acest prag, care ar trebui sa se constituie intr-un obiectiv obligatoriu pentru judetele ramase in urma ca nivel de dezvoltare.
Regiunea Bucuresti-Ilfov a contribuit anul trecut cu 26,6% din PIB-ul la nivel national, potrivit datelor publicate de CNSP in Proiectia principalilor indicatori in profil teritorial.
La mare distanta in spate, au urmat regiunile Sud Muntenia (12,3%), Nord-Vest (11,8%) si Centru (11,5%). Regiunile din partea de est a tarii si-au imbunatatit performanta relativa si au reusit sa treaca pragul de zece procente (10,5% Sud-Est si 10,2% pentru Nord-Est).
Sub acest prag s-au plasat, din motive diferite, regiunea Vest (9,6% din PIB, compusa din doar patru judete) si Sud-Vest Oltenia (7,4%, cu doar cinci judete dar si din cauza faptului ca este un pol al saraciei ).
Daca facem abstractie de concentrarea fireasca din zona Capitalei, impartirea rezultatelor pe actualele regiuni de dezvoltare apare ca fiind relativ echilibrata, cu exceptia notabila a regiunii Sud-Vest Oltenia.
In schimb, se observa diferente foarte mari in interiorul regiunilor, unde apare, de regula, un judet puternic dezvoltat si unul sau mai multe judete foarte sarace.
Astfel, Timisul concentreaza peste 50% din rezultatul regiunii Vest, Constanta si Clujul trec de 40% in zona lor, Dolj, Prahova si Iasi trec pragul regional de 30%, doar Brasov fiind sub acest prag.
Prin contrast, nu mai putin de 13 judete, adica un sfert din total, nu prind pragul de 10%, cele mai multe ( patru) fiind in Regiunea Sud-Muntenia.
Situatia pe judetele cele mai dezvoltate
Lasand la o parte Capitala, care are un rezultat ( 226.238 milioane lei) cu mult peste cel al judetelor, se poate observa o deplasare spre Vest a performantelor in ultimii ani, valorile cele mai mari fiind consemnate de Timis (45.670 milioane lei) si Cluj (44.801 milioane lei), care a depasit anul trecut Constanta (42.188 milioane lei).
Ar mai fi de remarcat prezenta in top 10 al PIB pe judete a cate doua reprezentante in cazul regiunilor Sud (judetele Prahova si Arges) si Centru ( Brasov si Sibiu).