Valul schimbarilor pentru elevi continua. Cei vizati sunt elevii din ciclul primar. Un proiect de lege prin care modul de notare a elevilor din sistemul de invatamant primar sa fie modificat este in pregatire in comisia de Educatie.
Inspectoratul Scolar Judetean Cluj a propus ministerului Educatiei sa renunte la calificative in invatamantul primar, propunand ca alternativa "evaluarea descriptiva" pana in clasa a III-a, cand elevii ar putea fi notati cu note de la unu la zece.
"Noi am solicitat acum, la Minister, eliminarea calificativelor. Calificativele au fost o pricina de sminteala pentru multi", a declarat pentru Edupedu.ro, Anicuta Todea, inspector pentru invatamantul primar din Cluj.
Astfel, invatatorului ii va reveni sarcina de a evalua nivelul la care se afla elevul: ce competente formate are, care competente sunt in curs de formare si care nu sunt deloc formate. Clasicele calificative "Insuficient", "Suficient", "Bine" si "Foarte Bine" ar putea deveni istorie, daca proiectul de lege care presupune schimbarea sistemului de notare al elevilor va primi aviz pozitiv in Parlament. Mai exact, potrivit initiativei, notele de la unu la zece se vor acorda si elevilor din clasele a III-a si a IV-a. "In ceea ce ii priveste pe micutii din clasa pregatitoare, clasa I si clasa a II-a, acestia vor trece prin procesul numit "evaluare descriptiva".
Profesorii si psihologii considera ca propunerea legislativa ar putea avea efecte pozitive asupra elevilor, daca este pusa corect in practica si nu ca substitut al pedepsirii elevilor.
Parintii, dar si profesorii au asadar, un rol crucial: acela de a nu pune presiune in plus pe copii si accent pe notele pe care acestia le obtin la scoala, ci pe cunostiinte. "Parintii trebuie sa lase libertate copiilor si sa nu ii streseze sa obtina note de zece. Ce conteaza este ca micutii sa fie impacati cu ei insisi in ceea ce priveste nivelul lor de pregatire", informeaza cei de la ziarulunirea.ro.