Directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, dr. Ligia Marincas, avertizeaza ca vremea calda si umeda favorizeaza persistenta si circulatia tantarilor, insecte prin a caror intepatura se transmite virusul West Nile. Astfel, perioada iunie-noiembrie este cu cel mai mare risc.
Pe langa masurile de dezinsectie luate de autoritati pentru spatiile exterioare, specialistii recomanda ca fiecare sa-si protejeze de tantari locuinta si propria persoana si familie. Directorul DSP Salaj atentioneaza populatia ca larvele de tantari se gasesc in apa acumulata in subsolurile blocurilor; in apa care nu se scurge din canalizarea infundata; in baltile care se formeaza din apa care curge din conductele sparte si din alte instalatii neintretinute, in apropierea locuintelor; in apa de ploaie pastrata in butoaie/vase in curte; in apa acumulata in recipiente vechi aruncate la intamplare in preajma locuintelor (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, jucarii etc.); in apa din gropile si santurile de pe santiere sau din locuri unde s-a lucrat la instalatii.
Masuri de protectie impotriva tantarilor
Inmultirea tantarilor poate fi impiedicata prin evacuarea apei din subsoluri; prin repararea instalatiilor de apa si canalizare din subsoluri si din apropierea locuintelor; prin renuntarea la pastrarea apei in butoaie in curte sau prin protejarea acestora de accesul tantarilor acoperindu-le bine cu capace potrivite; prin evitarea aruncarii la intamplare a obiectelor in care apa poate stagna; prin indepartarea permanenta a gunoaielor menajere in care se adapostesc tantarii.
Directorul DSP Salaj recomanda populatiei sa evite expunerea la tantari si sa se protejeze cu imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi, sa impiedice patrunderea tantarilor in casa prin utilizarea substantelor insecticide in locuinta/in jurul locuintei si/sau prin amplasarea unor plase de protectie la ferestre, sa asigure desecarea baltirilor de apa din jurul gospodariei si sa indeparteze recipientele de apa statuta si gunoiul menajer.
Ce spun statisticile despre virusul West Nile
Semnele infectarii apar dupa o perioada de 3-14 zile, fiind manifestate prin dureri de cap puternice, varsaturi, greata, febra, frisoane, convulsii. Acest virus poate sa declanseze meningita si encefalita. Doar o persoana din 150 vor manifesta simptome severe in cazul in care contracteaza virusul, spun statisticile. La 80% din cei care au infectia nu apar simptome.