Traim intr-o tara a paradoxurilor. Intr-un an de criza, cand romanul, de voie, de nevoie, este pus in situatia de a consuma mai putin, producatorii si comerciantii fie tin de preturi, fie indraznesc sa le majoreze. Si, de fiecare data gasesc o scuza pe care sa o arunce cetateanului de rand.
Nici ca s-a terminat 2009, ca s-au si anuntat scumpiri pentru 2010. Socul politic declansat de destramarea coalitiei a fost decisiv pentru preturile de anul viitor al produselor accizabile, intre care carburantii si energia electrica. Efectul se va propaga in toata economia si va ridica inclusiv pretul alimentelor.
Producatorii din domeniu spun ca preturile la carne, mezeluri ori lactate va exploda atat din cauza majorarii accizelor, cat si a deprecierii leului si ca urmare a cresterii tarifelor de transport. Nu ca ne-am fi asteptat ca acestia sa nu fie in stare sa gaseasca o scuza. Doar e aceeasi de fiecare data!
Interesant este ca nici unul nu priveste problema si din perspectiva consu-matorului. A celui cu salariul ciuntit, a celui trimis in somaj tehnic ori a celui ramas fara un loc de munca. Auzim vorbindu-se in stanga si-n dreapta despre piata libera. Din pacate, la noi, in Romania, sunt doar vorbe, nu de alta dar regulile pietei libere spun ca atunci cand cererea se contracta si preturile scad.
In celelalte state europene, produsele alimentare s-au ieftinit considerabil odata cu scaderea cererii. Asa e normal intr-o economie de piata, unde cine produce scump nu vinde, sau vinde putin. La noi, insa, e ca la nimeni.