In noiembrie 2018, Curtea Constitutionala a decis, cu unanimitate de voturi, ca legea privind Codul Administrativ este neconstitutionala. Premierul totusi vrea sa adopte codul administrativ prin ordonanta de urgenta, iar ordonanta continua sa includa prevederi controversate, precum cea prin care alesii locali ( primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de Consilii Judetene) sa primesca pensii speciale, iar Curtea Constitutionala a respins deja de doua ori introducerea acestor pensii speciale.
rn
Aceasta prevedere impreuna cu altele, la fel de controversate, ca cea care permite primarilor cresterea numarului de angajati în primarii sau sa impuna proiecte de patrimoniu cu o jumatate simpla, nu cu doua treimi din voturi, a atras avizul negativ al Consiliul Economic Social, insa avizul are doar caracter consultativ, el fiind obligatoriu, doar pentru ca ordonanta de urgenta sa treaca în sedinta de Guvern. Insa, ieri 12 iunie, Guvernul a facut un pas în spate în privinta adoptarii Codului Administrativ, cand proiectul extrem de controversat ar fi trebuit sa intre pe ordinea de zi a sedintei de Guvern. Anumite vocii au spus ca premierul Viorica Dancila ar fi amânat discutia deoarece partenerii sociali nu ar fi sustinut aceste prevederi, totusi aceasta a a anuntat, tot in timpul zilei de miercuri 12 iunie, ca Guvernul va adopta Codul administrativ prin ordonanta de urgenta. Referitor la avizul CES a spus ca va vedea la urmatoarea sedinta a Consiliului care sunt obiectiile acestuia.
rn
Pentru USR si PNL aceste pensii speciale pentru alesii locali încalca principiul egalitatii cetatenilor în fata legii. Insa chiar din randul PNL-ului, s-a ridicat o voce discordanta prin cea a lui Alin Nica, primarul comunei Dudestii Noi din judetul Timis, care sustine adoptarea pensiilor speciale, pentru ca zice el "in cazul unui primar traiul nu trebuie sa se reduca la strictul necesar."
rn
Daca ne gandim ca doar in judetul nostru sunt 61 de primarii pentru patru orase si 57 de comune, 62 de viceprimari din care 60 la comune si doi la Municipiu, un presedinte si doi vicepresedinti la Consiliul Judetean, efortul bugetar pentru pentru a plati aceste pensii speciale fostilor si actualilor alesi locali, o sa fie enorm pentru populatie, mai ales pentru aceea parte a populatiei care nu lucreaza la stat si trebuie efectiv sa produca acesti bani. Primarul unei localitati care are între 5.001 ?i 10.000 de locuitori, având o indemnizatie lunara de 7.975 lei brut, ar urma sa primeasca o pensie speciala de 1.531 lei brut/luna, iar primarul unei localitati cu maximum 3.000 locuitori, pentru ca are o indemnizatie lunara de 6.525 lei brut, ar urma sa primeasca o pensie speciala de 1.252 lei brut/luna. In judetul nostru sunt multi primari, care au mai mult de un mandat. De exemplu, cel de la Cristolt, primarul PSD Cheseli Ioan, se afla la al 6-lea mandat. Practic ordonata aceasta il va face "miliardar" in lei vechi, insa primarul nu este de acord cu acesta afirmatie, cand l-am intrebat telefonic, domnia sa ne-a spus referitor la pensiile speciale: "ca nu o sa fie nimic si ca nu mi-as dori sa fie pentru nimeni, si pentru cele care sunt existente acuma".