1 Decembrie, sarbatoarea nationala a romanilor reprezinta, triumfului idealului national, incunu-narea victorioasa a lungului sir de lupte si sacrificii umane si materiale pentru faurirea statului national unitar. Ceea ce la 1600, prin faptele marelui Mihai Viteazul, a fost doar o clipa de vis, la 1 Decembrie 1918 devenea cea mai importanta realizare a acestui popor, care de veacuri astepta sa fie unit, sa traiasca doar pentru el, sa nu fie rob si sa nu dea nimanui roadele ostenelilor sale.
La 1 decembrie 1918 Adunarea Nationala de la Alba Iulia constituita din 1228 de delegati si sprijinta de peste 100.000 de persoane adunate la eveni-ment din toate colturile Ardealului si Banatului, a adoptat o Rezolutie care consfinteste unirea tuturor romanilor din Transilvania si intreg Banatul cu Romania.
Rezolutia votata la Alba Iulia a proclamat deplina libertate nationala, libertate confesionala, dreptul la vot de la 21 de ani, libertatea presei, libera propaganda a tuturor gandurilor omenesti, reforma agrara, dreptul taranului de a-si crea o proprietate, dreptul la instruire in limba poporului, drepturi pentru muncitori ca in vestul Europei.
In toti anii care au trecut de la Revolutie, pe 1 Decembrie pot fi vazuti, la manifestarile de evocare ale momentului de la Alba Iulia si politicieni ce-si fac campanie si oficialitati ce se dau in stamba. Populatia este in mica masura prezenta la manifestari, marea majoritate pensionari, veterani, cativa bugetari si trecatori ocazionali. Oamenii prefera sa urmareasca la televizor marea parada din capitala, ori sa deretice prin casa pentru Craciun. Ziua de 1 decembrie reprezinta pentru popor un moment de bucurie dar asta in buna masura pentru ca aceasta zi este zi libera. |i din comoditate, lehamite fata de politizarea tuturor evenimentelor si poate din nepasare, uitam cum multimile s-au strans in 1918 pentru a fi martorii Marii Uniri, cel mai maret vis al romanilor.