Sarbatoarea de Rusalii catolice este celebrata pe 9 si 10 iunie, cu o saptamana inainte de Rusalii ortodoxe. Rusaliile sau Pogorarea Sfantului Duh este considerata si ziua intemeierii bisericii.
Angajatii catolici vor avea doua zile libere legale pentru a sarbatori Rusaliile, in data de 9 si 10 iunie – 2019. Vor fi trecuti in foaia de pontaj pentru aceste doua zile de sarbatoare catolica, cu zi libera platita. Daca firma are activitate si in zilele de sarbatoare legala, angajatii catolici vor veni cu program normal la lucru, in ziua de Rusalii Ortodoxe. in cazul in care compania nu are activitate in zilele de sarbatoare legala, angajatii catolici vor primi zi libera platita, deoarece conform legislatiei din Romania, nu se pot inregistra concedii intr-o zi de sarbatoare legala, potrivit modelpontaj.ro.
De Rusaliile catolice multi dintre credinciosi aleg sa mearga in pelerinaj la Sumuleu Ciuc, locul pe care si Papa Francisc l-a vizitat.
Sumuleu Ciuc este cel mai important si cunoscut loc de pelerinaj din Transilvania.
Potrivit documentelor istorice, franciscanii stabiliti in acest loc au inaltat, intre anii 1442-1448, o biserica gotica, cu hramul Vizita Sfintei Fecioare Maria. Sfintit in 1448, lacasul de cult si-a pastrat structura originara pana in 1902 cand a fost demolata. Materialele de constructie ale primei biserici au fost cladite in peretii actualului locas, a carui constructie a inceput in 1804 si ss-a finalizat in 1876. Noua biserica a fost sfintita la 20 august 1876, avand hramul "Adormirea Maicii Domnului".
Sarbatoarea centrala la Sumuleu Ciuc, locul unde Papa Francisc insusi a mers in pelerinaj in cadrul vizitei sale in Romania, este pelerinajul organizat de Rusalii, la care participa anual sute de mii de pelerini, insa sanctuarul marian de la sumuleu este locul unde credinciosii vin in pelerinaj si cu prilejul altor sarbatori mariane: Adormirea Maicii Domnului, Preasfantul Nume al Mariei, Bunavestire, prima sambata din luna.
Miile de pelerini care merg anual, de Rusalii la sanctuarul din Sumuleu Ciuc sunt atrasi mai ales de statuia Maicii Domnului facatoare de minuni din acest locas. Sculptura in stil renascentist, realizata la inceputul secolului al XVI-lea in lemn de tei, masoara 2 metri si 27 de centimetri, fiind cea mai inalta dintre statuile de pelerinaj din lume. Statuia o reprezinta pe Sfanta Fecioara Maria cu Pruncul in brate, asa cum este descrisa in Cartea Apocalipsei, "imbracata in soare", cu "luna sub picioarele ei" si, purtand pe cap, "o coroana de douasprezece stele".