Comisia Europeana a criticat masurile economice, planificarea bugetara dar si lipsa de viziune a Guvernului Dancila. Comisia Europeana intr-un document emis, miercuri 5 iunie, a avertizat Romania ca nu a actionat în directia reducerii deficitului, iar pentru acesta vor fi necesare ajustarii severe pana in octombrie, în special pe partea de cheltuieli ale statului. Din recomandarea Consiliului Europei cu privire la Programul national de reforma al Romaniei pentru 2019 am spicuit cateva din criticile aduse guvernului Romaniei:
rn
Deficitul bugetar
rn
"La planificarea bugetului sau, Romania nu tine seama în mod constant de prevederile înscrise în cadrul sau fiscal-bugetar. Regula privind deficitul structural la nivel national impune respectarea obiectivului bugetar pe termen mediu sau convergenta catre acest obiectiv, si anume un deficit structural care s? nu depasasca 1 % din PIB. În 2016, Romania s-a abatut de la obiectivul bugetar pe termen mediu si se afla, de atunci, pe o traiectorie divergenta, nerespectand regula privind deficitul national. "
rn
Taxa pe activele bancare
rn
"Dupa mai multi ani de eforturi sustinute de consolidare a sectorului financiar, stabilitatea financiara a fost din nou afectata în 2018 de un set de initiative legislative ale Guvernului si Parlamentului. Taxa pe activele bancare adoptata de guvern printr-o ordonanta de urgenta la sfarsitul lunii decembrie 2018, fara realizarea unei evaluari a impactului sau a unei consultari cu partile interesate, a generat îngrijor?ri serioase legate de impactul s?u negativ asupra situatiei prudentiale a bancilor, asupra aplicarii politicii monetare si, în ultima instanta, asupra investitiilor si cresterii economice."
rn
Legea pensiilor
rn
"Noua lege a pensiilor, adoptata de Parlament în decembrie 2018, este susceptibila sa puna în pericol sustenabilitatea finantelor publice. "
rn
Contractele zilierilor
rn
"Lucratorii cu contracte de munca atipice nu beneficiaza
de o protectie sociala adecvata. Unul din trei lucratori cu contracte de munca atipice este expus riscului de deprivare materiala severa. Lucratorii zilieri si sezonieri nu au
acces formal la prestatii sociale de somaj, de maternitate, de accident si de accident de munca. Punerea în aplicare a reformei privind venitul minim de incluziune, initiata în
2016, care ar spori acoperirea si caracterul adecvat al prestatiilor sociale, a fost din nou amanata pana în 2021."
rn
Sistemul de sanatate
rn
"Sistemul de sanatate se confrunta cu numeroase provocari. Nivelul de finantare redus, utilizarea ineficienta a resurselor publice si lipsa reformelor limiteaza eficacitatea sistemului de sanatate. Emigrarea continua a fortei de munca a condus la un deficit considerabil de medici si de asistente medicale. Infrastructura sistemului de sanatate si prevalenta platilor informale constituie în continuare motive de îngrijorare. "
rn