Liderul USR, Dan Barna, a declarat marti seara ca Guvernul Dancila trebuie sa plece pentru ceea ce s-a intamplat la votul din diaspora.
rn
"Acest Guvern trebuie sa plece in primul rand pentru ce a facut diasporei. Acolo nu e nimic de argumentat, exact acelasi ministru de Externe, exact ca in 2014, exact situatie similara. Era clar ca a fost o strategie ca romanii din diaspora sa nu voteze. Nu a fost o greseala a unui functionar, nu a fost o intamplare, a fost o strategie ca diaspora sa nu voteze pentru ca stiau, vorbesc de majoritatea PSD – ALDE, ca nu vor avea voturi din diaspora si atunci au incercat sa blocheze. Pentru ce s-a intamplat, acest Guvern trebuie sa plece ca si cireasa de pe tortul de trei ani de bezna in care am fost tinuti doar pe tema justitiei", a spus Dan Barna.
Acesta a anuntat si ca s-au purtat discutii cu mai multe partide pentru a se depune o motiune de cenzura.
"Vom depune motiune de cenzura, am discutat chiar astazi cu celelalte partide din opozitie, cu PNL, cu PMP, am discutat si cu UDMR-ul astazi, am discutat si cu domnul Victor Ponta, deci vom depune in perioada urmatoare motiune de cenzura. E o chestiune de zilele si saptamanile urmatoare. (….) Am avut discutiile pregatitoare, de principiu, in zilele urmatoare vom avea discutii si cu reprezentanti din fosta majoritate. Trebuie sa spun, inteleg ca cei de la ALDE au in scurt timp un congres sa vada daca mai raman sau nu in coalitie, dupa rezultatul catastrofal care practic i-a scos din Europa", a mai spus Dan Barna.
"Guvernul are sanse destul de mari sa cada. E greu de spus un procent, dar ma astept ca acest guvern sa cada", a afirmat liderul USR.
Si liderul PNL, Ludovic Orban, a anuntat marti ca va face toate demersurile legale, constitutionale posibile pentru a pune punct actualei guvernari, iar daca Guvernul nu demisioneaza, se va depune o motiune de cenzura pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare.
rn
Intrebat care este pozitia UDMR fata de o eventuala motiune de cenzura care ar fi depusa de opozitie, liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila , a spus ca in prezent UDMR nu mai are o colaborare parlamentara cu coalitia guvernamentala si nu mai sustine coalitia PSD – ALDE.
rn
"Grupurile parlamentare ale UDMR nu dispun de numarul necesar de voturi pentru a initia o motiune de cenzura, astfel incat aceasta nu poate veni decat din partea altor partide din opozitie. Am inteles ca PNL doreste o motiune de cenzura. Legat de ceea ce ar face UDMR in cazul unei motiuni de cenzura, noi, astazi, nu mai avem o colaborare parlamentara cu coalitia guvernamentala, nu mai sustinem coalitia. Evident ca la o motiune de cenzura, ne uitam in acelasi timp si la textul acesteia, fiind important ce va contine motiunea pentru ca noi reprezentam minoritatea maghiara din Romania si problemele comunitatii maghiare trebuie sa se regaseasca intr-un document important cum este o motiune de cenzura prin care se doreste caderea Guvernului. De exemplu, printre aceste probleme se numara solutionarea situatiei Cimitirului din Valea Uzului. La ora asta avem doar declaratii ale unor oameni politici care doresc sa aiba un dialog cu UDMR, noi suntem deschisi la dialog cu toata lumea, pentru ca aceste probleme ale comunitatii maghiare e bine sa fie cunoscute, daca nu sunt cunoscute de acesti politicieni. Daca noi vom fi invitati la un dialog, la o dezbatere, vom spune da si vom exprima chestiunile care intereseaza comunitatea maghiara din Romania", a spus Cseke Attila.
rn
Viitorul ALDE este incert
rn
Legat de posibilitatea ca ALDE sa renunte la guvernare si sa paraseasca PSD, liderul ALDE Salaj, Crisan Valer, ne-a declarat ieri ca la Bucuresti este in desfasurare sedinta Biroului Politic Central al ALDE, unde se discuta despre rezultatul slab obtinut de partid la alegerile din 26 mai, liderii judeteni vor avea ocazia sa-si prezinte nemultumirile, urmand ca la finalul intalnirii conducerea partidului sa ia mai multe decizii importante pentru viitorul politic al ALDE.
"Discutiile se vor purta in interiorul partidului, iar cand se va lua o decizie, aceasta va fi transmisa public prin purtatorul de cuvant. Punctul meu de vedere mi-l voi spune prima data in interiorul partidului, nu in exterior. Votul ADLE din Salaj se circumscrie in aceiasi paramentri cu cel national. Cetatenii, in marea lor majoritate, nu au votat in mod obligatoriu pentru un partid sau altul. Ei s-au prezentat, majoritatea la vot, pentru a da un vot impotriva lui Dragnea. Partidele care au avut rezultatul scontat, nu-si pot erija in totalitate rezultatul. Acest rezultat se va vedea la urmatoarele alegeri, in special la cele de la locale. ALDE nu a facut pragul pentru ca a fost o victima colaterala. Consider ca pe mai departe ALDE trebuie sa se reorganizeze si sa fim seriosi, pentru ca stim ce avem de facut si sa luam deciziile cele mai bune, cele mai corecte", ne-a declarat presedintele ALDE Salaj, Crisan Valer.