Guvernul a refuzat prelungirea programului de votare cu doua ore pentru cetatenii din diaspora

rn

La multe dintre sectiile de votare din strainatate s-au format cozi mari inca de la ora deschiderii urnelor. Pe masura ce timpul se scurgea, oamenii au devenit ingrijorati ca nu vor ajunge sa voteze pana la inchiderea urnelor, dupa ce unii dintre ei au parcurs distante uriase sa ajunga la o sectie de votare. Au fost foarte aglomerate sectii de votare din Nurnberg, Londra, Roma, Viena, Torino, Bruxelles, Paris, Marsilia, Ulm, Lutton, Dublin, Valencia, Limassol, Praga, Bristol, Munchen Berlin, Stuttgart, Oslo, Lille, Barcelona, Haga, Wurzburg, Castellon, Luxemburg, Leipzig, Stockholm, Copenhaga, Geneva si Coslada.
ProTV relateaza, de exemplu, ca mii de români care au vrut sa voteze la Castellón, unde este una dintre marile comunitati de români din Spania, si-au pierdut rabdarea si au inceput sa scandeze: ”hotii” si ”ciuma rosie”.
”Autoritatile române ne pun mereu in situatii jenante in fata Europei”, este preluat mesajul unei romance din Castellón care a scris pe facebook despre atmosfera de acolo.
Si la Stuttgart, românii au scandat „Hotii! Hotii!”
Presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj românilor care stateau la cozi sa voteze cerându-le acestora sa nu-si piarda rabdarea si sa nu renunte la acest drept.
seful statului a solicitat autoritatilor solutii pentru ca toti românii sa poata vota.
Dacian Ciolos a cerut la randul sau extinderea programului de vot pâna la ora 23,00, prin ordonanta de urgenta, si suplimentarea numarului de buletine de vot.
Si presedintele Biroului Electoral pentru Sectiile de Vot din Strainatate (BESVS) Florentina Vasilateanu a anuntat ca a cerut BEC central prelungirea programului de votare, in urma mai multor solicitari in acest sens.
Prelungirea votului a fost ceruta si de PMP, pentru ca toti cetatenii din Diaspora sa poata vota.
Guvernul a sustinut ieri ca nu poate emite OUG pentru prelungirea programului de vot, deoarece unele sectii din diaspora s-au inchis deja, dand ca exemplu cazul Noii Zeelande, scrie hotnews.ro. O Ordonanta de Urgenta trebuie sa aiba in vedere toate sectiile de votare, la modul general, nu doar unele dintre ele, au afirmat sursele guvernamentale citate.