Vreti "sa calatoriti" impreuna cu noi, in Vechiul Imperiu Roman de Rasarit? Va vom descrie traseul pelerinajului nostru, desfasurat in perioada 30 aprilie – 10 mai 2019.

rn

Veti gasi multe localitati cu toponimie turceasca, de la insasi cetatea lui Constantin cel Mare, care a dat libertate crestinilor dupa secolele de teroare – Constantinopolul – orasul celor doua continente, cucerit in 1453 de turci – devine Istanbulul de azi;
Biserica Sf. Sofia – dedicata Intelepciunii, construita de Imparatul bizantin Iustinian, devine Hagia Sophia – dupa cucerire, moschee, iar azi este muzeu.
Primul mare oras Edirne (fostul Adrianopol) ne-a iesit in cale, dupa ce am traversat Bulgaria si am ajuns in Turcia europeana. Apoi, trecand Stramtoarea Dardanele cu feribotul, pe la Canakkale, ne-am trezit in vechea Troia, cu ruinele ei legendare si cu Calul Troian (in replica), langa care ne-am pozat in grup.
Am vizitat apoi anticul oras infloritor Smyrna, azi orasul Izmir – un oras imens, cu vestigii si moschei. Aici am aflat cele Sapte Biserici ale apocalipsei lui Ioan.
Orasul antic Ephes, cu amfiteatrul in care a predicat Sf. Apostol Pavel, biblioteca lui Celsus, constituie un sit istoric pe care l-am traversat, ca apoi sa ajungem la Selcuk, unde se afla bisericuta construita pe locul unde a trait Fecioara Maria ultimii ani de viata. Ne-a impresionat apoi Biserica Sf. Ioan, construita pe locul mormantului apostolului, care se afla sub altarul bisericii.
Terasele calcaroase cu apa termala baile Cleopatrei, ruinele orasului antic Hierapolis, orasul Pamukkale (Castelul de bumbac), ne-au incantat, ca si hotelul elegant unde am fost cazati (Aksaray), iar apoi, pe vechiul Drum al Matasii, ne-am indreptate spre est, spre orasul Konya – orasul sfant al turcilor, cu Manastirea Mevlana.
Calatoriile misionare ale Sf. Ap. Pavel – incepute dupa anul 44 d.Hr. s-au desfasurat in vechile localitati Perga (Antalia), Derbe, Sistra (langa Konya), Troia, Salatia Frigiei (langa Izmir, Filipi si Milet, langa Efes.
Noi, cu smerenie, am calcat pe locuri sfinte. Aici, Sf. Ap Pavel l-a propovaduit pe Hristos, a infiintat biserici, a scris epistolele (catre Galateni, Efeseni, Tesaloniceni etc.
Cea de-a treia calatorie misionara s-a incheiat la Ierusalim, in anul 58 d.Hr. Aici a fost arestat, transportat la Roma si a sfarsit prin moarte martirica.
Pe aceste locuri, la Hierapolis a fost martirizat Sf. Ap. Filip si mai tarziu au vietuit si au propovaduit Sfintii: Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur.
{inutul Kappadokia este un taram fascinant, cu formatiuni stancoase, unice in lume, iar in Valea Gorenie am vizitat bisericutele si manastirile sapate in stanca – un adevarat oras subteran (Haymacli) al primilor crestini.
Dupa vizitarea Mausoleului lui Ataturk din Ankara, cel mai de est punct vizitat de noi, ne-am intors spre vest, la Istanbul, facand un tur panoramic spre Bosfor si poposind aici doua nopti. In aceasta imensa metropola (16 milioane de locuitori), impartita pe doua continente, am vizitat Hagia Sophia, Moscheea Albastra Hipodromul, Bazarul, Palatul Topkapi – resedinta sultanilor – azi Muzeu national cu exponate unice (mana dreapta a Sf. Ioan Botezatorul si sabia lui Sf. Cel Mare).
Pelerinajul nostru s-a organizat si desfasurat sub "cupola" Corului "Gloria Dei" – desi au fost prezenti doar un sfert dintre coristi.
Corul "Gloria Dei" este o familie frumoasa de crestini care de aproape 30 de ani Il preamaresc pe Dumnezeu prin cantare. Am sustinut atatea concerte, aniversari, turnee, avem atatea amintiri…
Relatiile intre coristi: respect, iertare, toleranta, rabdare, frumusete – intr-un cuvant, dragoste crestina.
Aceleasi relatii s-au statornicit si intre pelerinii grupului, care au ajuns pana departe, in Asia Mica.
Ne-au insotit rugaciunile Parintelui Protopop Stefan Lucaciu, asa cum ne-am rugat impreuna, ca Dumnezeu sa calatoreasca impreuna cu noi, ca si cu Luca si Cleopa, la Emaus.
Ne-au imbogatit sufletul si cunostintele, informatiile oferite de Dl. Vasile Bradea, ghidul nostru.
Au fost zile frumoase, binecuvantate, incarcate de bucurii, care vor ramane ca frumoase amintiri. Multumim Bunului Dumnezeu ca ne-a invrednicit sa le traim, sa ne bucuram de ele si sa ne intoarcem cu bine acasa.
Prof. Maria Porumb
Dirijorul Corului "Gloria Dei"