Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis o scrisoare autoritatilor române în care avertizeaza ca, daca modificarile aduse codurilor penale intra in vigoare, Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), prin care tara noastra este monitorizata in privinta justitiei va fi inlouit cu un mecanism mult mai dur. 

rn

Comisia Europeana va declansa „Rule of law Framework” (Cadrul privind Statul de Drept), proces care va înlocui pentru un timp MCV, daca tara noastra adopta alti pasi negativi în domeniul judiciar, precum promulgarea ultimelor modificari aduse codurilor penale. Acest proces prevede un dialog pentru a corecta neconformitatile din justitia din Romania si a evita activarea Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europenepentru tara noastra.
Modificarile la codurile penale au fost adoptate in mare graba in Parlament de majoritatea PSD – ALDE, dupa ce a fost demis ministrul Justitiei Tudorel Toader, tocmai pentru ca nu a emis o ordonanta de urgenta cu aceste modificari.

rn

Bruxelles-ul a concluzionat ca in Romania se fac
constant demersuri in justitie pentru favorizarea coruptiei

rn

Frans Timmermans precizeaza în scrisoarea transmisa autoritatilor române ca reprezentantii Comisiei Europene au fost nevoiti sa revina în ultimele luni, la intervale frecvente, la chestiunea evolutiilor privind statul de drept în România.
„În fiecare dintre aceste ocazii, Comisia a subliniat ca anularea progreselor înregistrate în ultimii ani a continuat. Problemele pe care le-am identificat si recomandarile emise pentru atenuarea acestor preocupari nu sunt abordate. (…) Din nefericire, evolutiile recente din România au agravat si mai mult problemele existente privind respectarea statului de drept. (…) Amendamentele adoptate de Parlamentul României la 24 aprilie 2019 la Codul penal român, Codul de procedura penala si Legea speciala privind coruptia se adauga la aceste preocupari. Aceste prevederi risca sa creeze o situatie de impunitate de facto pentru infractiuni, inclusiv infractiuni de coruptie, în timp ce, asa cum subliniaza Comisia de la Venetia, România, ca si celelalte state, are obligatia pozitiva de a se asigura ca sistemul sau penal este eficient în lupta împotriva formelor grave de infractiuni", se arata în scrisoarea transmisa de prim-vicepresedintele Comisiei Europene premierului Viorica Dancila, presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si presedintelui Klaus Iohannis.
"Având în vedere aceste preocupari majore si daca îmbunatatirile necesare nu sunt facute în timp scurt, ori daca alti pasi negativi sunt facuti, precum promulgarea ultimelor modificari la codurile penale, Comisia va declansa Rule of law Framework (Cadrul privind Statul de Drept) fara întârziere", se mai arata în scrisoare.
Timmermans arata ca multe preocupari exprimate de Comisia Europeana au fost ignorate în actele adoptate si ramân valabile, exemplificand cu amendamentele aduse prin care in Romania coruptia poate ramane nepedepsita.

rn

Modificarile aduse codurilor penale
sunt contestate la Curtea Constitutionala

rn

Presedintele Klaus Iohannis a sesizat vineri Curtea Constitutionala în legatura cu modificarile aduse Codului Penal si Codului de Procedura Penala.
Judecatorii CCR vor dezbate pe 28 mai obiectiile de neconstitutionalitate ale sefului statului cu privire la coduri.
Totodata, PNL si USR au sesizat si ei Curtea cu aceste modificari, sesizarea acestora fiind luata în discutie de judecatorii CCR pe 22 mai.

rn

PSD pune în pericol apartenenta României la UE, spune deputatul Lucian Bode, liderul PNL Salaj

rn

"Scrisoarea d-lui Timmermans este un mesaj extrem de dur la adresa guvernarii PSD – ALDE si a majoritatii parlamentare. Au mai axistat astfel de mesaje din partea institutiilor europene, care au atentionat ca orice derapaj, abatere de la cursul stabilit de MCV, dar si presiunea pusa pe DNA si Înalta Curte de Casatie si Justitie vor costa scump România.
Activarea Articolului 7 din Tratatul UE reprezinta o lovitura grea pentru tara noastra, care si-a construit prin eforturi sustinute un profil european în toti acesti de la aderare. Practic, daca un stat nu mai are drept de vot în Consiliu, nu îsi mai poate apara interesele în interiorul UE.
Modificarile recente din Parlament asupra Codurilor Penale, modificari cu dedicatie pentru albirea liderilor PSD, au revoltat înca odata partenerii europeni.
PNL a sesizat la CCR si aceste modificari recente ale Codurilor Penale si a solicitat mereu ca Guvernul si majoritatea PSD sa respecte recomandarile Comisiei Europene si ale Comisiei de la Venetia, dar PSD le-a ignorat.
Domnul Timmermans, candidatul din partea PSE pentru functia de Presedinte al Comisiei Europene, familie europeana din care înca mai face parte si PSD-ul, a ajuns sa puna tunurile pe Guvernul Dancila si pe PSD, pentru încalcari grave ale principiilor europene. Este clar ca între PSD si familia sa europeana nu mai exista punti de dialog, iar ruptura este mare.
PSD a ajuns un partid nefrecventabil la nivel european, cu un discurs antieuropean, izolationist ceea ce creeaza tarii noastre o problema mare de pozitionare în interiorul Uniunii Euopene. Actiunile nocive ale PSD, mai ales în domeniul legislatiei penale, pun în pericol apartenenta României la Uniunea Europeana", spune deputatul salajan Lucian Bode.

rn

România e o tara europeana si democrata, nu un paradis pentru corupti si infractori, spune USR Salaj

rn

"Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis o scrisoare, pe 10 mai, autoritatilor române în care avertizeaza ca va fi declansat Articolul 7 din Tratatul UE, supranumit si „optiunea nucleara” a UE, daca vor intra în vigoare modificarile la Codurile penale. Daca nici prin intermediul acestui mecanism nu se vor rezolva problemele constatate, CE va declansa articolul 7 din Tratatul UE. Din cauza actualei guvernari, România nu doar ca nu scapa de MCV, dar acesta va fi înlocuit cu un mecanism si mai dur, pentru ca Uniunea Europeana nu poate permite ca unul dintre statele membre sa ridice coruptia la rang de politica de stat. Daca se tot continua îngroparea Justitiei si a tarii, va fi declansat Articolul 7 din Tratatul UE, ceea ce presupune suspendarea unor drepturi care revin României, inclusiv dreptul de vot în Consiliul European al reprezentantului Guvernului României. România va pierde, totodata, si fonduri europene, ceea ce înseamna ca toti românii vor avea de suferit! Pe 26 Mai avem ocazia sa transmitem clar actualei conduceri ca România e o tara europeana si democrata, nu un paradis pentru corupti si infractori.", sustin cei de la USR Salaj.