Dupa toate modificarile aduse în ultima perioada legislatiei din domeniul juridic, nu mai putem vorbi oricum despre o justitie independenta sau macar functionala. Modificarile care consfintesc statutul României de paradis al penalilor.
Procurorilor le va fi mult mai greu sa apere drepturile si libertatile cetatenilor cinstiti. Prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, Crin Bologa, afirma la sfarsitul lunii trecute, dupa votul din Parlament, ca este un semnal de alarma foarte grav dat de puterea legislativa.
"Procurorii din Salaj raman consecventi cu pozitia anterioara si atrag atentia asupra modificarilor Codului penal si Codului de procedura penala, care vor ingreuna activitatea de urmarire penala si aflarea adevarului in cauzele penale si vor face dificila apararea drepturilor si libertatilor cetatenilor cinstiti si mai ales a victimelor infractiuniilor. Precizam ca in momentul in care modificari ale legilor vor fi publicate in Monitorul Oficial, noi le vom respecta si vom incerca sa ne facem datoria si in noile conditii", a precizat procurorul Crin Bologa.
Modificarile la codurile penal reduc termenele de prescriptie a raspunderii penale. Mai precis, termenele de prescriptie vor fi scazute la opt ani pentru infractiunile a caror pedeapsa ar fi între zece si 20 de ani si la sase ani pentru cele mai putin grave. Deci, daca nu esti condamnat la timp, ai scapat. E o prevedere care nu are niciun fel de logica într-o tara cu problemele de coruptie pe care le are România. Masura e o forma de amnistie mascata care i-ar salva pe multi de anchetele penale, cum s-a întâmplat si cu majoritatea inculpatilor din Dosarul Microsoft.
rn
Neglijenta în serviciu nu mai e infractiune. O multime de functionari publici si angajati ai statului vor deveni brusc mai indolenti.
Abuzul în serviciu a fost eliminat in forma sa agravanta si introdus pe lista infractiunilor de serviciu cu circumstante atenuante, desi tentativa de dezincriminare de anul trecut n-a trecut de controlul constitutional. Infractorii vor sustine ca au gresit din neglijenta, nu pentru ca au fost corupti, si pot scapa doar cu o amenda penala.
Mandatele de securitate nationala nu mai pot fi utilizate în dosarele obisnuite. Asta înseamna ca procurorii nu mai pot folosi în instanta interceptarile facute de structurile de filaj specializate, daca în cursul anchetei au descoperit alte potentiale infractiuni, în afara celor privind securitatea nationala. Unul din marii beneficiari ar fi din nou liderul PSD, într-o alta speta penala a sa, pentru ca în dosarul Tel Drum rechizitoriul ar include probe obtinute cu sprijinul Serviciului Român de Informatii.
Nu mai pot fi folosite probe obtinute în urma perchezitiilor si nici unele înregistrari audio si video. Pentru a fi siguri ca fac aproape imposibila munca procurorilor, parlamentarii au introdus o prevedere la articolul 162 a Codului de Procedura Penala, prin care anchetatorii sunt obligati sa restituie inculpatilor probele ridicate în timpul perchezitiilor, daca dovedesc alte infractiuni decât cele pentru care a fost emis mandatul de perchezitie. N-a scapat nici articolul 139 din acelasi Cod, care reglementeaza folosirea înregistrarilor. Mai pot fi folosite doar înregistrarile facute de cei care au fost partasi la fapta penala si au tinut sa aiba o amintire cu momentul.