Romania se claseaza pe locul doi în topul negativ al tarilor UE din punct de vedere al lipsurilor materiale grave, potrivit Eurostat. Raportat la totalul populatiei, rezulta ca 3,3 milioane de romani sunt saraci lipiti; traiesc la limita.
În statele membre ale UE, Bulgaria are o rata a saracilor dupa criteriul lipsurilor materiale accentuate de 20,9% si este urmata de Romania cu 16,8% si Grecia cu 16,7%.
La polul opus, ratele au fost sub 2,5% în Suedia si Luxemburg si 2,4% in tarile de Jos.
Romania are o rata a celor cu lipsuri materiale de aproape trei ori cat media UE, care a fost in 2018 de 6,2% din populatie.
In ultimul an, cateva tari au facut progrese importante in scaderea ratei saracilor. Cele mai mari scaderi ale acestei rate au fost înregistrate în Bulgaria (de la 30% în 2017, la 20,9% în 2018), urmata de Grecia (de la 21,1%, la 16,7%) si Ungaria (de la 14,5%, la 10,1%).

rn

Criteriile dupa care suntem considerati
saraci lipiti dupa standardele europene

rn

Persoane cu lipsuri materiale severe sunt considerate cele care nu isi pot permite cel putin patru dintre urmatoarele elemente, considerate de majoritatea oamenilor dezirabile sau necesare pentru a duce o viata adecvata – sa îsi poata plati la timp facturile; sa îsi încalzeasca locuinta; sa poata face fata unor cheltuieli neprevazute; sa manance carne (sau peste sau echivalentul vegetarian al acestora) în mod regulat; sa aiba anual o vacanta de o saptamana, departe de casa; un televizor; o masina de spalat; un autovehicul; un telefon.