Pana la data de 30 iunie 2009, sistemul de eliberare a pasapoartelor electronice va fi functional in toata tara, in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2252/2004 al Consiliului Europei din 13 decembrie 2004 privind standardele pentru elementele de securitate si elementele biometrice integrate in pasapoarte si in documente de calatorie emise de statele membre.
Romania, ca stat membru, va produce primele pasapoarte electronice in 2009.
Elementul de noutate consta in introducerea mediului electronic de stocare (cip). Cipul include datele personale existente in fila informatizata: nume, prenume, data nasterii, codul numeric, termenul de valabilitate al documentului, organul emitent, cetatenia. De asemenea, acesta va contine imaginea faciala si impresiunile digitale a 2 degete pereche de la ambele maini, cu exceptia minorilor cu varsta sub 6 ani si persoanelor pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibila.
Fata de pasapoartele actuale, care contin 32 elemente de siguranta, pasapoartele electronice vor contine 50 elemente de siguranta. Ca elemente de noutate putem enumera: introducerea elementelor biometrice in cip, iar cipul este introdus intr-o pagina de policarbonat care asigura protectia si securitatea acestuia, garantand totodata autenticitatea, integritatea si confidentialitatea datelor, stema Romaniei in tehnologie intaglio, pagina de policarbonat – continand datele de identificare ale titularului si cipul – pozitionata intre coperta intai (interioara) si pagina 1, cu fotografia in umbra a titularului realizata prin imprimare inkjet, fotografia titularului gravata laser si fotografia in umbra realizata prin perforatie cu laser, numarul pasaportului perforat prin paginile 1-32, inclusiv in coperta a doua, iar in pagina din policarbonat gravat laser, datele informatizate citibile optic (MRZ), banda heliogravata in coperta 1, hartia utilizata cuprinde filigrane in 3 tonuri, firul de brosare este protejat prin modalitatea de coasere, este introdus in coperta insemnul „Uniunea Europeana”, insemnul distinctiv pentru pasaportul electronic.
Valabilitatea pasaportului electronic este de 5 ani, iar pentru minorii cu varsta sub 6 ani, valabilitatea acestuia este de 3 ani.
Termenul de eliberare va fi de 20 de zile lucratoare.
Contravaloarea pasaportului electronic a fost stabilita de catre Compania Nationala Imprimeria Nationala – S.A. la pretul de 234 lei inclusiv TVA, iar taxa consulara este de 32 lei.Acesta va fi introdus treptat in circulatie. Pentru inceput, doar persoanele domiciliate in judetul Ilfov vor putea solicita emiterea unui pasaport electronic la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple al Judetului Ilfov.
Comunicat de presa
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...