Deputatul salajean PSD Liviu Balint, membru al Comisiei de sanatate si familie din Camera Deputatilor, fost sef al Serviciului de Ambulanta Salaj, s-a intalnit cu primarul din Ulmeni, Lucian Morar, care a protestat luni în fata Ministerului Sanatatii pentru ca urbea pe care o conduce a fost privata de un serviciu de ambulanta din considerente "rasiale, etnice si politice".

rn

Primarul din Ulmeni, localitate maramureseana din imediata vecinatate cu Salajul, este membru PMP si spune ca a intrat in greva foamei deoarece, în România, fondurile în domeniul sanatatii sunt alocate pe criteri politice. Lucian Morar spune ca va ramâne în greva foamei pâna când acest lucru va înceta.
Deputatul Liviu Balint s-a implicat si spune ca il sprijina pentru obtinerea unei substatii de ambulanta la Ulmeni.
"Il cunosc pe Lucian Morar ca om de aproximativ zece ani si il stiu ca un om de omenie si ca un bun gospodar. Am fost astazi (n.r. – 16 aprilie) la el, in fata sediului Ministerului Sanatatii, acolo unde si-a instalat un cort si a inceput de ieri (n.r. – 15 aprilie) greva foamei. Am discutat cu el in calitatea mea de deputat, ca reprezenat al serviciilor publice de ambulanta in Comisia de Sanatate si familie din Camera Deputatilor, dar si in calitate de cunoscator al acestui serviciu de urgenta prespitalicesc, ca fost manager al Serviciului de Ambulanta Judetean Salaj. stiu foarte bine problemele cu care se confrunta serviciul prespitalicesc la nivel local si la nivel national. Principala problema a primarului din Ulmeni este cea de a deschide un punct de lucru, o substatie a Serviciului de Ambulanta Maramures in Ulmeni. Orasul Ulmeni este la granita cu judetul Salaj, langa comuna Benesat. Are si domnul primar dreptate, in parte. I-am amintit si lui ca cei care au adus sistemul de sanatate in situatia actuala a fost guvernarea Boc, cei care au inchis 67 de spitale, au taiat toate posturile vacante. Doar SAJ-ruile au pierdut la acel moment peste 3.000 de posturi. In momentul de fata, personalul existent in serviciile publice de ambulanta este la 55% din totalul personalului necesar. Vreau sa va amintesc ca guvernarea PSD a rezolvat in ultima perioada problema legata de necesitate a innoirii parcului auto, prin contractul de achizitii de anul trecut, organizat de IGSU, prin care s-a reusit achizitioanrea a 1.250 de ambulante noi de toate tipurile, prin POR. In decembrie au fost distribuite catre toate SAJ-urile 324 de ambulante noi, iar anul acesta vor fi distribuite diferenta pana la cele 1.250 de ambulante. Anul acesta, Ministerul Sanatatii a aprobat un numar de 200 de posturi pentru SAJ-uri in operativ – asistenti, ambulantieri si medici. Pentru reducerea timpului de ajungerea la caz, ar fi necesara infiintarea a mai multor substatii de ambulanta, peste tot in tara. Si eu mi-am dorit infiintarea a doua noi substatii pe doua drumuri europene, la Ileanda si Zimbor. S-a rezolvat partial problema cu infiintarea a doua puncte de lucru SMURD, dar nu este suficient, deoarece SMURD are competente limitate si tot ambulanta intervine in cele mai multe situatii. Nu am renuntat la aceasta idee. Sper, spre binele populatiei, sa se rezolve aceste lucruri", ne-a declarat Liviu Balint.

rn

Balint cauta sa redeschida
si spitalul din Cehu Silvaniei

rn

"Eu, personal, in urma discutiilor cu cetatenii orasului Cehu Silvaniei, am preluat initiativa propusa de locuitori si ma voi lupta cu toate puterile sa putem redeschide spitalul din Cehu Silvaniei. Acest lucru ar unul foarte bun si benefic pentru toti locuitorii din oras si din comunitatile din imprejurimi. Ar beneficia de acest lucru peste 25.000 de locuitori din trei judete – Salaj, Maramures si Satu Mare. Am dosarul care cuprinde semnaturile cetatenilor la mine si ma voi duce la Ministerul Sanatatii. S-a facut un proiect de redeschidere, primaria este de acord sa reabiliteze cladirea, iar Ministerul Sanatatii trebuie sa aprobe sa doteze acel spital cu aparatura medicala si sa gasim medici. Au fost discutii cu cativa medici si in momentul de fata, tinand cont de salariile pe care le primesc medicii, conform legii salarizarii. Indiferent daca un medic de aceeasi gradatie lucreaza in Cluj sau Cehu, primeste acelasi salariu. Ar putea veni medicii spre orasele mici. Ministerul va trebui sa aprobe si un numar de paturi pentru a pune in functioanre spitalul", spune deputatul salajean Liviu Balint.