Analizele facute in vederea inchiderii focarului din localitatea Doh au scos la iveala prezenta pestei la trei porci – pericolul ramane mare in judet
rn
Veste proasta! Dupa masurile luate la nivel judetean ca urmare a aparitiei Pestei Porcine Africane in doua gospodarii salajene – in Bobota si in Maeriste -, pe cand lucrurile pareau sub control, in Salaj a reaparut periculoasa maladie la porci domestici.
rn
În cazul focarului de pesta porcina africana (PPA) la porc domestic confirmat în februarie într-o exploatatie din localitatea Doh, comuna Maeriste, începând cu data de 2 aprilie s-au demarat actiunile de examinare clinica si de laborator a tuturor porcilor prezenti în exploatatiile aflate în zona de protectie si cea de supraveghere, în cadrul procedurii privind ridicarea restrictiilor sanitare veterinare în zona si stingerea acestui focar.
Insa in urma examenelor de laborator, în data de 10 aprilie au fost diagnosticati pozitiv la PPA trei porci, tot într-o exploatatie din localitatea Doh.
În aceste conditii, focarul din 16 februarie nu se poate închide, fiind mentinute în continuare în vigoare zonele de restrictii si masurile dispuse prin Planul de masuri adoptat prin Hotarârea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, potrivit unei informari a Institutiei Prefectului, judetul Salaj.
În exploatatia în care a fost identificat noul focar s-au luat o serie de masuri – plasarea exploatatiei sub supraveghere; inventarierea animalelor existente în exploatatie, examinarea clinica a acestora si recoltare de probe de sânge; întocmirea anchetei epidemiologice cu stabilirea posibilei surse de infectie; sacrificarea animalelor din exploatatie; ecarisarea teritoriului prin îngroparea cadavrelor de porci; dezinfectia în totalitate a exploatatiei.
rn
Focarul din Bobota a fost inchis luna trecuta,
dar masurile de prevenire raman stricte
rn
In 25 martie, prefectul judetului Salaj, Florin Florian, a emis ordinul pentru închiderea focarul de Pesta Porcina Africana (PPA) la porc domestic, diagnosticat în data de 30 ianuarie, în exploatatia din localitatea Bobota, ca urmare a actului sanitar – veterinar de stingere oficiala a focarului de boala, emis de catre DSVSA Salaj.
Pentru a preveni introducerea virusului PPA în exploatatiile non-profesionale în care se cresc porcine domestice, trebuie sa se respecte urmatoarele cerinte minime de biosecuritate:
porcinele domestice din exploatatiile nonprofesionale trebuie detinute în spatii îngradite, fara posibilitatea de a veni în contact cu porcinele domestice din alte exploatatii, cu porci mistreti sau cu proprietari straini care detin porcine domestice; animalele sa nu fie hranite cu resturi alimentare ce contin resturi de la carnea de porc gatita în familie; sa nu existe contact între porcii domestici si orice produs sau subprodus provenit de la porcii mistreti, inclusiv de la cei vânati sau morti; cresterea porcinelor domestice în spatii neîngradite si neprotejate împotriva contactului cu porcii mistreti este strict interzisa; scroafele/ vierii sa nu fie scoase/ scosi din exploatatie în scopul montei cu animale din alta exploatatie; în zonele în care pesta porcina africana a fost confirmata oficial, este interzisa hranirea animalelor sau folosirea de asternut cu iarba ori fân provenite din zonele aflate sub restrictii.
Detinatorii de porcine domestice din exploatatiile nonprofesionale au obligatia sa comunice medicului veterinar de libera practica împuternicit potrivit legii modificarile aparute în starea de sanatate a porcinelor proprii sau în exploatatiile limitrofe, numarul animalelor moarte.
Foarte important pentru salajeni este sa retina ca Politia si DSVSA fac controale in trafic, iar porci care sunt transportati fara documente sanitar-veterinare sunt ucisi pe loc.
rn
Pesta porcina africana s-a raspandit
agresiv in judet la inceputul acestui an
rn
Prefectura Salaj a emis recent un comunicat prin care expune situatia prezentei bolii in judet, din care reiese ca periculosul virus este o amenintare care a crescut exponential la inceputul acestui an, in care s-au inregistrat primele focare la porci domestici, in gospodarii, iar numarul de cazuri confirmate la porci mistreti a fost numai in primele doua luni ale anului de opt ori mai mare decat pe intreg parcursul anului trecut.
De la aparitia Pestei Porcine Africane, pe raza judetului Salaj au fost diagnosticati 44 de mistreti, din care cinci pe tot parcursul anului 2018 si 39 în 2019.
Anul acesta au fost declarate si doua focare de PPA la porcii domestici, în exploatatii non-profesionale. Unul a fost în localitatea Bobota, unde un porc a fost sacrificat de necesitate de catre proprietar si au fost sacrificate apoi 20 de capete din cauza riscurilor. Al doilea focar a fost in Doh, unde doi porci au fost sacrificati de necesitate de catre proprietar, cinci au murit, iar 15 capete au fost eutanasiate din cauza riscurilor. Ambii proprietari au fost despagubiti. Valoarea despagubirilor, stabilita de catre comisia de evaluare, este de 11.800 lei în primul caz si 11.866 lei în al doilea caz.