Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a crescut si in martie, la 4,03%, potrivit datelor publicate miercuri, 10 aprilie, de Institutul National de Statistica (INS).
rn
In februarie, rata anuala a inflatiei urcase la 3,83%, dupa ce a crescut in ianuarie la 3,32%, de la nivelul de 3,27% atins in decembrie 2018.
In martie, fata de aceeasi luna a anului trecut, marfurile alimentare s-au scumpit cu 4,45%, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 4,15%, iar preturile serviciilor au crescut cu 3,18%.
Fata de decembrie, printre cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat la cartofi (26,33%), alte legume si conserve de legume (20,63%) si citrice (10,28%).
In martie, pretul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preturi, a crescut, fata de decembrie, cu 3,82%.
La inceputul lui aprilie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat ca decizia privind mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an a fost luata in contextul in care rata anuala a inflatiei a crescut peste valoarea previzionata, iar incertitudinile si riscurile asociate perspectivei inflatiei sunt legate de conduita politicii fiscale.
rn
Deficitul comercial a crescut inspaimantator
rn
Deficitul comercial al României a crescut cu 45% în primele doua luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 2,41 miliarde de euro, arata datele publicate, marti, de Institutul National de Statistica (INS).
În luna februarie 2019, exporturile au însumat 5,892 miliarde euro, iar importurile au atins 7,044 miliarde euro, rezultând un deficit de 1,152 miliarde euro. Fata de luna februarie 2018, exporturile din luna februarie 2019 au crescut cu 8%, iar importurile au crescut cu 11,1%. În primele doua luni, ponderi importante în structura exporturilor si importurilor au fost detinute de masini si echipamente de transport (48,4% la export si 36,8% la import) si alte produse manufacturate (32% la export si respectiv 30,1% la import). În 2018, deficitul comercial al României a avansat cu 16,8% fata de anul anterior, ajungând la 15,1 miliarde euro, potrivit news.ro.
rn
Cauzele – consum fara ivestitii
rn
Cifrele groazei arata efectul devastator asupra economiei României al masurilor luate de Guvernul Dancila. E vorba, în special, de celebra OUG 114 si de împrumutul recent de 3 miliarde de euro.
Practic, prin majorarile veniturilor pensionarilor si bugetarilor, facute pe datorie, Ministerul de Finante a încurajat masiv consumul, în detrimentul investitiilor. Fiind mai multi bani în piata, fara acoperire în economie, asta a stimulat puternic cresterea de preturi, România având deja cea mai mare inflatie din UE.
rn
Vin vremuri grele!
rn
In conferinta de presa organizata la sfârsitul reuniunii Ecofin de la Bucuresti, fostul prim-ministru al Letoniei, Valdis Dombrovskis – actual vicepresedinte al Comisiei europene pentru euro si dialog social, stabilitate financiara, servicii financiare si piete de capital, sustine ca România a "deviat semnificativ" de la cerintele Pactului de Stabilitate si Crestere al Uniunii Europene.
"Pentru al doilea an la rând, România este într-o procedura de abatere semnificativa, ceea ce înseamna ca traiectoria sa bugetara deviaza semnificativ de la cerintele Pactului de Stabilitate si Crestere, si de acea este important ca România sa reduca în mod substantial deficitul bugetar. Recomandarea Consiliului a fost o îmbunatatire structurala de un procent. De acea când discutam despre politica fiscala, putem vorbi de transferul poverii fiscale, dar nu vedem spatiu fiscal pentru noi reduceri de taxe", a declarat oficialul european.