Mugurel Moravit, primarul comunei Bobota din anul 2016, se afla la primul mandat. Dupa alegeri, s-a simtit imediat in parcursul comunei ca noul primar liberal a pus lucrurile in miscare. Iar edilul a avut disponibilitate sa ne ofere detalii despre cum si-a pus in cap sa faca si a facut.
"Sunt cetatean al comunei Bobota, locuitor al satului Dersida, am activat in mediul privat unde am ocupat ani multi functii de conducere. Sunt casatorit si am doi copii. Cu experienta acumulata in mediul privat am intrat in politica pentru a fi de folos comunitatii mele.
Dupa ce am fost patru ani viceprimar, am vazut care sunt nevoile comunei si cat de in urma suntem fata de comunele vecine. Atunci mi-am spus ca trebuie sa candidez pentru functia de primar, sa fac lucruri care ar trebui sa fie normalitate pentru orice cetatean – drumuri, apa, canal, camine culturale moderne, toate necesitatile pentru traiul de zi cu zi. Mi-am pus in plan sa candidez de primar cu gandul sa arate si comuna noastra cum ar fi trebuit sa arate inainte de a veni eu la conducere.
Inainte de a veni eu la primarie, in afara de drumul judetean si de inca trei strazi, din 97 de strazi cate are comuna Bobota, nu era nici una asfaltata. Astazi nu cred ca mai avem sase strazi care ar mai trebui astfaltate. Dar nu din vina noastra nu le-am asfaltat, ci din vina tot a celor care au fost inainte la primarie imediat dupa 1990, pentru ca nu le-au cuprins in Monitorul Oficial al Comunei Bobota si atunci a trebuit sa le intabulam, dupa care vom depune proiect pe PNDL. Le avem gata pregatite pentru finantare.
Mi-am spus, daca am stiut sa fac pentru mine si familia mea, copii mei fiind acum casatoriti, am timp sa fac si pentru comuna. Si asa am candidat ca si primar. Sigur ca cetatenii m-au cunoscut si m-au ales. La tara se alege omul, nu partidul.
Dupa ce am ajuns primar, am incercat sa imi fac o echipa ca sa putem pune in aplicare proiectele pe care le-am propus sa le facem in acest mandat.
Viziunea mea a fost de la inceput pentru cel putin doua mandate, pentru ca nu ai cum sa faci tot intr-un mandat. De fapt, nici nu am crezut ca intr-un mandat o sa facem cate am facut. Ca sa pui in aplicare un proiect si sa prinzi finantare iti trebuie minim doi-trei ani. Dar noi ne-am miscat, Dumnezeu ne-a ajutat si am reusit sa asfaltam aproape toata comuna. Acum, 95% din comuna este asfaltata. A
m vazut cat de mult avem de munca, iar timpul este foarte putin, am facut o echipa cu toti angajatii din primarie si am inceput la lucru. Toate proiectele pe care le-am propus au foat votate in Consiliul Local Bobota si nu au fost cazuri pentru respingere, pentru ca tot ceea ce am propus erau lucruri necesare", ne spune primarul Mugurel Moravit.
rn
Asfaltarea intregii comune in mai putin de doi ani,
cu obtinerea unei finantari cat bugetul local pe 60 de ani
rn
"In primul an de mandat, in 2016, am pregatit proiecte de finantare pentru PNDL 2. In 2017 am reusit sa semnam contractul de asfaltare si modernizare strazi cu o valoare de 120 miliarde lei vechi, proiect care este finalizat. Mai avem de asfaltat doar cateva capete de strazi si de lucrat la cateva podete. Am mai avut doua proiecte pregatite, asfaltarea drumului de la manastire si afaltarea catorva drumuri de exploatatie agricola. Am incercat sa depunem un proiect si pentru construirea unui sediu nou al primariei si nu s-au alocat fonduri. Contractul de finantare semnat pentru 120 de miliarde lei vechi pentru asfaltarea strazilor din toata comuna este cea mai mare suma care a fost atrasa de un primar de la Revolutie incoace. Imaginati-va ca banii acestia reprezinta cat bugetul local al Primariei Bobota pentru 60 de ani. Proiectul a fost implementat pe parcursul anului 2018", ne spune primarul istoria asfaltarii.
rn
Iluminat public modern finalizat in 2018;
de la lanterna la becuri cu led peste tot
rn
"Am inceput la sfarsitul anului 2016 un plan pe trei ani de a schimba tot iluminatul public din comuna. Am schimbat toate becurile de pe stalpi cu becuri led si am pus becuri pe fiecare stalp, in total peste 850.
Aveam in 2016 becuri de 140 wati plus bobina de 150 de wati si doar doua becuri pe o strada. Astazi avem becuri pe fiecare stalpi, iar de la 140 de wati am coborat la 25 de wati.
Acest proiect este realizat din bani de la bugetul local si am reusit sa reducem factura de curent cu 70%, dar si sa asiguram servicii corecte cetatenilor.
Inainte oamenii mergeau pe strazi cu o lanterna, iar astazi se plimba in Bobota ca la oras. Vara cand e cald iese lumea dupa ce se intuneca la plimbare pe strada. Cetatenii sunt foarte multumiti, unii mi-au spus ca ei nici nu au visat vreodata ca vor vedea asa ceva", se mandreste primarul; si are cu ce.
rn
Caminele culturale au fost reabilitate si utilate din banii comunei, pentru nunti, botezuri si evenimente diverse
rn
"Cu bani din bugetul local am asfaltat trei strazi din comuna pe o lungime totala de trei kilometri in anul 2017. Am inceput la reabilitarea caminelor culturale din cele trei sate din comuna Bobota, Dersida si Zalnoc. In 2017 am reusit sa finalizam reabilitarea Caminului Cultural din satul Bobota, care are o capacitate de 400 de persoane; au fost executate lucrari de schimbare a acoperisului, interioare, toalete moderne, dotare cu aer conditionat, mobilier nou. In 2018 am finalizat reabilitarea Caminului Cultural din Dersida, care are o capacitate de 250 de persoane. Aici era un tavan de plastic. Am schimbat tot tavanul cu rigips ignifug, am schimbat toata instalatia electrica, care era din 1900, am pus iluminatul pe led, am schimbat instalatia sanita, toalete moderne, mobilier nou. Caminul Cultural din Zalnoc arata si el foarte bine, reabilitat", spune primarul despre cum a gospodarit banii din bugetul local.
rn
Dispensar medical ultramodern – promis si facut
rn
"In satul Zalnoc, am promis in campania electorala din 2016 sa construim un un dispensar, fiind vorba aici de o comunitate de 500 de cetateni, din care 85 la suta sunt in varsta. Am avut acolo o cladire ramasa de la fostul CAP, am reabilitat-o si am utilat-o conform avizelor primite de la DSP. Dispensarul medical este dotat cu aparatura medicala de ultima generatie, la standarde europene.
Acum, acolo functioneaza un dispensar medical unde odata pe saptamana vine un medic privat care consulta cetatenii. Din 2017 am inceput sa facem demersuri pentru a obtine un post de asistent comunitar care va lucra permanent la acest dispensar medical", este povestea pe scurt a serviciilor medicale din Zalnoc, redata de Mugurel Moravit.
rn
Moravit muta Primaria din locuinta ANL inchiriata intr-un sediu nou, demn de o administratie locala
rn
Dupa 30 de ani, in sfarsit si Primaria Bobota va avea o casa si nu va mai fi nevoita sa functioneze in blocul ANL, in care sta cu chirie.
"In 26 iunie 2018 am pus piatra de temelie la noul sediu al Primariei Bobota. Sediul Primariei Bobota a functionat multi ani dupa revolutie intr-o cladire a fostului CAP, care s-a degradat si nu mai era utila. Din 2003, sediul primariei a fost mutat la parterul blocului ANL, unde functioneaza si in prezent. Primaria Bobota ocupa trei apartamente, unde ar trebui sa locuiasca tineri chiriasi.
Am spus ca fiecare cetatean are o casa, dar noi ca si comuna cum sa nu avem o casa. Ne-am apucat de construirea unui sediu nou din bugetul local, cu sprijin si de la Consiliul Judetean. Noul sediul al primariei va fi in aceeasi curte unde mai avem o farmacie, dispensar medical, cabinet al unui medic privat si cabinet de stomatologie. Am demarat lucrarile la noul sediu si astazi suntem la stadiul de 80% finalizat. Cladirea este acoperita, izolata termic exterior, are gemurile si usile montate. Urmeaza lucrarile din interior. Cel tarziu la sfarsitul lunii august sediul trebuie sa fie finalizat, moment in care ne vom muta. Apoi, apartamentele ANL vor fi igienizate si vor fi puse la dispozitia tinerilor casatoriti din comuna", ne spune primarul.
rn
Apa potabila si canalizare prin Master Planul
Companiei de Apa, cu fonduri europene
rn
"Pentru ca Bobota nu are sursa de apa potabila, facem parte din Master Planul Companiei de Apa si nu am vrut sa iesim din acest proiect. Anul trecut, in decembrie, s-a semnat contractul de finantare, anul acesta am avut mai multe intalniri cu directorul Companiei de Apa din Cluj si ne-a spus ca in cursul anului 2019 se vor finaliza toate licitatiile. Noi speram ca in cursul anului 2020 sa inceapa lucrarile la apa si canal in Bobota. Primaria Bobota va asigura confinantarea acestui proiect, care se ridica la suma de 8 miliarde de lei vechi din bugetul local. Proiectul se va derula pe mai multi ani si trebuie finalizat pana in anul 2024", spune primarul cum va aduce apa si canalizarea in comuna.
rn
De trei ani, Bobota sarbatoreste Ziua comunei
rn
"Dupa revolutie comuna Bobota nu a avut o zi a comunei. Pentru noi este un obiectiv important, pentru ca reusesc cetatenii din satele comunei sa aiba o zi in care sa se intalneasca la un spectacol, la o discutie. Este al treilea an cand se va organiza. In primul an a fost binisor, in al doilea an au fost mai multi ca prima data si speram ca anul acesta sa fie mai bine si sa devina o traditie. Avem ocazia sa ne intalnim cu oameni cu care nu ne-am intalnit de zeci de ani. In prima duminica dupa sarbatoarea de Sfanta Marie, 20 august. Copiii de la scoli sunt angrenati in acest eveniment, sunt tinere talente din comuna noastra si sustin un spectacol cultural, unde participa toti locuitorii comunei.
An de an cuplurile care implinesc 50 de ani de casatorie sunt premiate cu o diploma si 300 de lei din partea Primariei Bobota, fiind totodata invitate la un spectacol cultural.
In semn de respect pentru stramosii nostri, in 2018 fiind in an centenar, am reabilitat cimitirul eroilor necunoscuti. L-am curatat, am construit soclul monumentului, am pietruit aleile si este ingradit.
In luna noiembrie am creat un eveniment cu ocazia centenarului si in cinstea eroilor cazuti in primul si al doilea razboi mondial am facut un monument istoric, pe care l-am dezvelit in fata bisericii din Bobota. Tot acolo mai sunt amplasate o troita, bustul lui Sincai, bustul lui Coposu si am mai facut noi acest monumet. Evenimentul in sine a fost o reusita. De obicei, la aceste intalniri participau 20 de persoane. De aceasta data au fost prezente 200-300 de persoane, bineinteles si toate oficialitatile judetene si locale", explica primarul cum s-a reinventat viata culturala a comunei Bobota.
rn
Performata in invatamant isi primeste partea
rn
"Comuna Bobota are doua scoli generale cu clasele I-VIII si doua gradinite in care sunt 456 de copii, care functioneaza in satele Bobota si Dersida.
Primaria Bobota premiaza in fiecare an locurile I, II, III, de la fiecare clasa, elevi foarte buni la invatatura. In plus, mai premiem si elevii care obtin rezultate la concursurile de la nivel judetean sau national. Copiii care au rezultate foarte bune pot ajunge sa fie premiati chiar cu 500 lei", nu uita sa ne spuna primarul Moravit ca tine la copiii care se tin si ei de carte.
In data de 13 aprilie, Primaria Bobota in parteneriat cu ISJ Salaj si Scoala Generala "Gheorghe Sincai" Bobota, organizaeaza un concurs interjudetean de matematica pentru clasele I-VIII, intitulat "Olimpiada Satelor din Transilvania", la care vor participa 250 de elevi si profesori din sapte judete: Bihor, Bistrita, Cluj, Maramures, Mures, Satu Mare, Sibiu, Salaj.
Primaria asigura in fiecare an microbuze scolare pentru transportul elevilor si lemene de foc pentru caldura in unitatile de invatamant.
rn
Bobota se mandreste cu paralimpicul Alexandru Bologa
si asigura sustinere pentru fotbalistii de la Vointa Dersida
rn
Alexandru Bologa, din comuna Bobota, este un practicant de judo, desi a ramas complet nevazator de la vârsta de 7 ani. A fost atras de sport, iar în anul 2012 a fost descoperit si cooptat într-un program de judo pentru nevazatori. Alex Bologa este primul reprezentant al României la judo nevazatori la Jocurile Paralimpice care a câstigat medalia de bronz, la categoria 60 de kilograme, in 2016.
Consiliul Local Bobota l-a premiat pe Alex Bologa cu suma de 5.000 de lei pentru performantele obtinute.
"Ne bucuram ca duce numele comunei Bobota pe plan international si ne mandrim cu sportivul nostru", spun eprimarul.
Primaria Bobota sustine si echipa de fotbal "Vointa Dersida", care activeaza in liga a V-a, unde joaca exclusiv tineri din comuna Bobota. Primarul are planuri sa construiasca si un vestiar langa terenul de fotbal, pentru a crea conditii moderne pentru jucatori. E vorba inclusiv de dusuri, o sala pentru arbitrii si toate cele necesare.
"In 2016 am depus la CNI (Compania Nationala de Investitii – n.r.) documentele necesare pentru a construi o sala de sport in comuna Bobota. In 2018 am trecut la pasul urmator si am predat amplasamentul catre CNI, cu avizele necesare, si speram ca in anul acesta sa obtinem finantarea. Va fi amplasata langa terenul de fotbal din Bobota" , completeaza primarul.
rn
Zece statii de autobuz moderne, cum Bobota nu a mai
vazut; urmeaza microbuze electrice si electricitate gratis
rn
In Bobota s-au construit zece statii de autobuz moderne, acoperite, paravant si banci. La fiecare statie este montat un panou de informare si un cos de gunoi. Statiile sunt ultramoderne, cum Bobota nu a avut niciodata.
Prin Gal Tovishat, Bobta va avea microbuze electrice si statii electrice de incarcare, plus curent regenerabil gratis.
"Prin GAL Tovishat suntem parteneri in doua proiecte – se vor construi subansamble pentru baterii de masini. In acest proiect vom primi doua microbuze electrice si doua statii de incarcare electrice. Al doilea proiect, este cel care se va desfasura la Herecelean, pe 30 de hectare de teren, unde se va produce energie regenerabila, iar partea de energie care revine primariei Bobota o vom introduce direct in reteaua de iluminat public si, practic, nu o sa mai platim factura de curent pentru iluminat public", explica Primarul.
rn
Aductiunea de gaz – s-au facut deja demersuri din 2018
rn
"In 9 noiembrie 2018 am transmis o solicitare catre Transgaz, am primit un raspuns un aviz de principiu. Solutia de racordare la reteaua de gaz este conectarea la reteua de la limita localitatii Zalnoc, unde se va construi o conducta de 12,5 kilometri care va fi conectata la conducta de inalta presiune Abramut. Noi vom incepe studiul de fezabilitate care va fi finalizat anul acesta, dupa care vom scoate la licitatie si vom depune un proiect de finantare pe PNDL 3", ete promisiunea primarului pentru locuitorii comunei ca vor avea gaz.
rn
Anul acesta se face Piata Agroalimentara si un parc
de joaca pentru copii de 1.000 metri patrati
rn
"Vrem sa construim o piata agroalimentara in Bobota, din fonduri proprii, amplasata in centrul satului, pe o suprafata de 700 de metri patrati. Dorim sa finalizam acest proiect anul acesta cel tarziu pana in luna august.
Pentru ca Bobota nu are nici un parc de joaca, dorim sa construim un parc de joaca pentru copii in centrul satului. Pe o suprafata de 1.000 de metri patrati vom amplasa elemente de joaca, piste de alergare, vom amenaja spatiul verde, alei pavate, iluminat modern pe led, bancute, cosuri de gunoi, totul din bugetul local. Si va fi finalizat anul acesta", da asigurari primarul.
rn
Primarul Moravit mai vrea un mandat,
spune ca mai are multe de facut
rn
Primarul Mugurel Moravit spune ca isi doreste sa continue dezvoltarea comunei Bobota, daca va obtine un nou mandat. "Eu ce am promis in 2016 am facut. In cei trei ani de mandat am reusit sa realizez aproape 100% din lucrarile pe care le-am promis. Imi doresc inca un mandat de primar ca sa duc la bun sfarsit toate proiectele pe care le-am promis si sa dezvolt comuna Bobota", spune primarul.