Comisia Europeana si ambasadele a 12 state occidentale avertizeaza guvernul condus de Viorica Dancila sa nu emita ordonante crae slabesc sistemul de justitie, iar Dancila le raspunde ca nu e treaba lor
rn
Guvernul controlat de liderul PSD, Liviu Dragnea, provoaca nelinisti mari in randul romanilor si in randul partenerilor internationali ai Romaniei la cel mai inalt nivel.
rn
Sute de persoane s-au adunat aseara în fata cladirii Guvernului, pentru a protesta fata de posibila adoptare a unei ordonante de urgenta pentru modificarea Codurilor penale in sedinta saptamânala a Executivului. Asta in conditiile in care liderii PSD pun presiune pe ministrul Jutitiei, Tudorel Toader, si îl ameninta cu remanierea daca nu adopta ordonantele dorite de Liviu Dragnea. De altfel, Tudorel Toader si Viorica Dancila au discutat marti, timp de trei ore, în biroul lui Dragnea de la Parlament.
Tot ieri, Colegiul Comisarilor europeni au discutat situatia statului de drept în România. La începutul sedintei, prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a avertizat Guvernul de la Bucuresti sa nu ia masuri care afecteaza sistemul judiciar in favoarea functionarilor de nivel înalt care au pedepse pentru coruptie.
"Din nefericire, au aparut tot mai multe îngrijorari legate de respectarea statului de drept în Uniunea Europeana (…) În unele situatii, Comisia a activat Articolul 7 (…) Avertizez Guvernul român sa nu ia masuri care afecteaza sistemul judiciar si sa creeze impunitate pentru functionarii de nivel înalt care au pedepse pentru coruptie (…) Am avut mai multe discutii cu premierul Dancila, am cerut rezultate cât mai urgent (…) Din pacate, nu am putut înca sa tragem concluzia ca România se afla pe drumul cel drept (…) Daca aceste probleme nu sunt rezolvate, Comisia va trebuie sa faca ceva concret (…) Daca din motive care tin de politica interna problemele vor persista, atunci Comisia va actiona imediat", sunt cateva din afirmatiile facute de Timmermans
Si tot ieri a fost data publicitatii o declaratie comuna a ambasadelor a 12 state occidentale importante, care au cerut guvernului de la Bucuresti sa se abtina de la modificari care ar slabi statul de drept si capacitatea României de a lupta împotriva coruptiei.
"Noi, parteneri internationali si aliati ai României, chemam toate partile implicate în elaborarea ordonantelor de urgenta ale guvernului care modifica legislatia referitoare la domeniul justitiei, sa se abtina de la modificari care ar slabi statul de drept si capacitatea României de a lupta împotriva criminalitatii sau coruptiei (…) Suntem profund îngrijorati de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificari imprevizibile care nu întaresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justitie. Dimpotriva, efectul cumulativ al acestor modificari prezinta riscul încetinirii luptei împotriva coruptiei si subminarii independentei sistemului judiciar", este parte din Declaratia comuna transmisa de ambasadele celor 12 state – Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Statele Unite.
Premierul Viorica Dancila le-a transmis insa ambasadorilor celor 12 state care cer Guvernului sa renunte la modificarile legislatiei în justitie ca "în niciun stat ambasadorii nu fac agenda prim-ministrului".
La începutul sedintei de guvern de ieri, Viorica Dancila a raspuns criticilor de la Bruxelles, dar si ale ambasadorilor celor 12 state care se declara profund îngrijorate de integritatea sistemului judiciar românesc, spunand ca a vrut sa aiba o discutie individuala cu fiecare ambasador din acest grup, dar a fost refuzata si le-a "reamintit" ambasadorilor ca ea vorbeste direct cu omologii sai din cele 12 state.
"Le recomand sa se adreseze autoritatilor din tara din care fac parte pentru ca în niciun stat ambasadorii nu fac agenda prim-ministrului si eu nu am sa permit acest lucru”, a declarat Viorica Dancila în debutul sedintei Executivului.