Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea prin care invatamântul obligatoriu este marit la 15 clase, incluzând grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare din invatamântul prescolar.
rn
invatamântul general obligatoriu cuprinde invatamântul primar, invatamântul gimnazial si primii doi ani ai invatamântului secundar superior.
invatamântul secundar superior si grupa mare din invatamântul prescolar devin obligatorii pâna cel mai târziu in anul 2020, grupa mijlocie pâna cel mai târziu in anul 2023, iar grupa mica pâna in anul 2030.
rn
Sindicalistii atrag atentia ca nu-i in regula
doar sa ingramadesti copiii in clase fara dotari
rn
Federatia Sindicatelor Libere din invatamânt (FSLI) se declara de acord cu invatamântul general obligatoriu extins treptat la 15 clase, pâna in anul 2030, asa cum prevede actul normativ promulgat de presedintele Klaus Iohannis.
Aceste modificari impun insa autoritatilor elaborarea unei strategii cu aplicare imediata, prin care sa fie rezolvate o serie de probleme cu care se confrunta sistemul de invatamânt, spun sindicalistii.
Sindicalistii mai arata ca integrarea copiilor in sistemul de educatie nu poate fi facuta, daca acestia nu au la dispozitie dotarile necesare, precum si cadre didactice bine pregatite.
“Este foarte bine ca a fost luata aceasta decizie de extindere a invatamântului obligatoriu. Dar trebuie sa intelegem, macar acum, de ce este importanta cresterea finantarii sistemului de educatie din România. Nu e suficient ca aduci niste copii in gradinite, scoli sau licee, pe care ii asezi in banci si ii tii ocupati. Educatia trebuie sa dezvolte, iar acest lucru inseamna locuri suficiente, pentru un acces egal al tuturor copiilor in gradinite si scoli; unitati de invatamânt dotate cu materiale didactice care sa ofere o noua perspectiva a stilului de predare si de invatare – unul modern, nu unul tern care oboseste elevii; readaptarea programelor scolare la cerintele de pe piata muncii, pentru a avea tineri absolventi cu sanse reale de angajare si functionali din punct de vedere profesional. si, da, trebuie spus, pentru toate acestea avem nevoie de strategi buni in educatie si de bani pentru investitii. Altfel, nu facem decât sa ingramadim niste copii sau tineri in sali de clase”, a declarat presedintele FSLI, Simion Hancescu.
rn
Reforma noua propusa de ministrul
Andronescu pentru anii de liceu
rn
Ministerul Educatiei a lansat in dezbatere publica un proiect prin care diferentiaza balacaureatul in 4 tipuri de programe: stiinte, studii socio-umaniste, studii vocationale si bacalaureatul profesional.
Potrivit proiectului, lansat vineri de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, ciclul secundar superior incepe la vârsta de 15 sau 16 ani si are durata de 3 sau 4 ani, care se organizeaza in programe de studii profesionale, studii liceale vocationale, studii liceale de stiinte si socio-umaniste.
Fiecare din cele patru programe de studii va avea propriul examen de absolvire, care duce la obtinerea unei diplome de bacalaureat.