Asigurarea de viata, de care poate beneficia orice persoana fizica, este un sistem de protectie financiara, o resursa de venituri suplimentare si un mijloc eficient de protectie, pentru si pentru membrii familiei sale.
RISCURI ACOPERITE PRIN ASIGURAREA DE VIATA
Asigurarea de viata este de mai multe tipuri, in functie de riscurile pe care le acopera polita de asigurare. Riscul principal acoperit de societatile care-si desfasoara activitatea in acest domeniu este cel de deces. Daca asiguratul traieste la expirarea contractului, suma asigurata ii va fi platita lui. Politele de asigurare pot acoperi: riscul de supravietuire (care presu-pune ca la incheierea contractului, beneficiarul aflat inca in viata sa primeasca banii aferenti sumei asigurate sub forma de pensie lunara, sau sub forma unei sume unice), riscul de invaliditate permanenta, riscul pierderii capacitatii de munca, riscul de spitalizare si de interventii chirurgicale, riscul de supravietuire in urma unui accident indiferent de natura acestuia.
Prima de asigurare tine cont de starea de sanatate
Valoarea primei de asigurare se calculeaza in functie de factori ca varsta beneficiarului, sex, valoarea sumei asigurate, starea de sanatate, durata contractului de asigurare, cheltuieli legate de emiterea contractului de asigurare, de administrarea politei si de alte cheltuieli administrative. In urma realizarii unui chestionar de catre o echipa de specialisti, asiguratorul poate cere efectuarea unor investigatii complete pentru stabilirea cat mai corecta a starii de sanatate a asiguratului, cheltuieli care vor fi suportate ca si costuri de compania de asigurari.
Cum alegem polita si compania?
Inainte de a semna o polita de asigurare de viata este bine sa fie comparate primele de asigurare practicate pe piata, si sa aflati daca societatea de asigurari este una pe care va puteti baza pe termen lung. Politele de asigurare de viata cu acumulare de capital trebuie sa aiba atat o crestere suficient de mare, cat si valori de rascumparare bune. Daca aveti de ales intre doua polite cu aceeasi suma asigurata, cu aceeasi rata de acumulare si cu aceeasi prima de asigurare, politia cu cea mai mare valoare de rascumparare este probabil, si cea mai buna.
Beneficiile politei de asigurare
Pe langa protectia financiara, asigurarea de viata este si un mod sigur de economisire in conditiile unei bune capitalizari, a protectiei membrilor familiei, independentei financiare pentru copii in perioada studiilor, mentinerea garantata a stilului de viata, indiferent de situatiile prin care asiguratii trec intr-un anumit moment, stabilirea si securitatea intereselor de afaceri. Ca beneficii suplimentare mai pot fi mentionate: asigurarea unui fond de compensare financiara in situatia unei invaliditati, spitalizarii sau diagnosticarii cu o boala grava; asigurarea unui fond de cheltuieli imediate (funeralii, taxe de succesiune); asigurarea viitorului copiilor (un fond destinat educatiei academice sau achizitionarii unei locuinte pentru acestia); crearea unei pensii suplimentare care sa ofere independenta financiara la varsta la care doresti sa te retragi din activitate. Ar mai fi de amintit despre:• asigurarile de viata cu acumulare de capital, care imbina protectia financiara si economisirea, pentru a oferi un venit suplimentar atunci cand va fi nevoie; • asigurarea de grup, care este un instrument de planificare financiara prin care se pot motiva si fideliza eficient angajatii unei companii.