Cum moneda nationala nu mai inspira incredere, unii salajeni vad in metalul galben o investitie pe termen lung.
Aurul a capatat cotatii record pe pietele lumii si urca destul de repede si in Romania. Este, de altfel, o tendinta obisnuita in perioada de crize si incertitudini, oamenii cautand un refugiu, pentru a-si proteja averile, sustin analistii. Iar randamentele acestui instrument de investire au fost spectaculoase in ultima perioada. La inceputul acestei saptamani, uncia de aur (28,349 grame) atinsese un nivel record: 1.167,35 dolari americani. In ultimii patru ani, pretul aurului a crescut de 2,5 ori. Ieri, Banca Nationala a Romaniei cotase gramul de aur la 107,1518 lei.
Salajenii care au ceva bani pusi deoparte pot cumpara aur sub forma de bijuterii sau sa-si plaseze economiile sub forma de depozite bancare. Deocamdata, o singura banca din Romania a anuntat ca vinde aur, atat sub forma de monede, lingouri ori aur de cont, care nu presupune livrarea fizica. Pretul de vanzare variaza in functie de cotatiile internationale, la care se adauga cheltuielile de prelucrare, transport si asigurare.
Magazinele de bijuterii din Zalau au urcat treptat pretul aurului, incepand din vara acestui an, cand aurul s-a scumpit si la banca centrala. Daca in unele unitati, bijuteriile se vand cu 85 de lei pe gramul de aur, in altele, pretul a ajuns chiar la 100 de lei. In urma cu un an, un gram de aur se vindea cu 75 de lei, pret pe care il mai practica doar casele de amanet.
In aceasta situatie, cumparatorii sunt tot mai putini. “Lumea cumpara de nevoie: cercei pentru botez, inele de logodna sau verighete. La 90 de lei gramul, numarul celor care achizitioneaza bijuterii numai din placere a scazut semnificativ”, ne-a declarat reprezentantul unui magazin de profil din Zalau.
In schimb, bijutierii sunt tot mai interesati sa cumpere aur de la salajeni. Iar pretul pe care sunt dispusi sa il ofere creste constant. Astfel, daca acum doua saptamani, vanzatorul primea 46 de lei pentru un gram, in prezent, acesta se alege cu 52 de lei.