Zalauanii sunt invitati de reprezentantii Bancii Mondiale sa ierarhizeze, intr-un chestionar online, zece proiecte pe care le considera esentiale pentru dezvoltarea Zalaului.

rn

Banca Mondiala, in parteneriat cu Federatia Zonelor Metropolitane si Aglomerarilor Urbane din România si cu sprijinul autoritatilor publice subnationale, a identificat o serie de proiecte cu impact metropolitan pentru Bucuresti si cele 40 de resedinte de judet din România si a invitat cetateni sa spuna pe care le considera prioritare.
Pana ieri, 13 martie, 1.070 de cetateni au ales pentru Zalau, iar ordinea rezultata a celor zece proiecte propuse plaseaza pe primele locuri in asteptarile zalauanilor autostrada si centura ocolitoare.
1 Autostrada A3 "Transilvania" (Nadaselu – Suplacu de Barcau)
2 Varianta de Ocolire Zalau
3 Extinderea, reabilitarea, modernizarea si dotarea sec?iilor exterioare ale Spitalului Judetean de Urgen?a Zalau
4 Dezvoltarea infrastructurii de transport Zalau (deschidere de noi legaturi spre Centura Ocolitoare si intre zone ale Municipiului)
5 Dezvoltarea Parcului Industrial si Logistic Zalau
6 Dezvoltarea transportului public metropolitan
7 Drumul TransRegio "Salaj" (Zalau – Satu Mare)
8 Reabilitarea Drumului Judetean DJ 191C (Nusfalau – Crasna – Zalau – Creaca)
9 Amenajarea si modernizarea caii ferate pentru introducerea unei linii de tramvai usor pe traseul Gara veche – Gara Zalau – Hereclean
10 Variantele de Ocolire pentru Criseni si Simleul Silvaniei

rn

Este vorba de poiecte lipsite de sansa
fara o finantare in afara de bugetele locale

rn

Selectia proiectelor propuse spre ierarhizare a avut loc in urma unor scrisori de solicitare din partea Bancii Mondiale catre primariile resedinta de judet, consiliile judetene si prefecturile din tara, pentru identificarea unei liste de cel mult 10 proiecte strategice, cu impact metropolitan. Proiectele selectate indeplinesc urmatoarele criterii: sunt incluse intr-un document strategic sau programatic existent (Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana, Planul de Mobilitate Urbana Durabila, Planul Urbanistic General, Masterplanul General de Transport etc.); au un prag valoric minim, ajustat in functie de capacitatea bugetara a fiecarei resedinte de judet; nu au finantare asigurata (in general, lista contine proiecte pentru care este necesara finantare din fonduri UE, fonduri guvernamentale, sau alte surse). Valoarea estimata a proiectelor prezentate spre ierarhizare pentru Zalau ar insuma peste un miliard de euro.

rn

Scopul este aducerea la un numitor
comun a cetatenilor cu autoritatea locala

rn

Imboldul acestui exercitiu este de a identifica proiecte majore esentiale pentru dezvoltarea principalelor zone metropolitane din România. In acelasi timp, este primordial sa se identifice care dintre aceste proiecte strategice sunt mai importante pentru fiecare comunitate locala in parte.
Misiunea campaniei "Alege Prioritatile Orasului Tau" este de a aduce impreuna cetatenii si autoritatile publice in dezvoltarea viziunii de dezvoltare metropolitane a României si de a cataliza dezvoltarea principalelor zone functionale urbane si metropolitane din România. Campania se deruleaza in perioada 22 ianuarie – 22 martie. Rezultatele finale vor fi facute publice dupa data de 10 aprilie.

rn

Primarul Ionel Ciunt spune ca pune pret
pe votul pentru prioritizarea proiectelor

rn

La nivel national in acest moment au fost inregistrate 87.000 de voturi. Zalau este pe locul 21 in ce priveste raspunsurile primite la nivel national din partea cetatenilor.
Primarul Zalaului, Ionel Ciunt, ne-a declarat referitor la primele rezultate ale chestionarului ca este foarte important pentru administratia locala cum vad cetatenii prioritatile orasului si ca, bineinteles, se va tine cont de ce spun cetatenii.
"Votul zalauanilor este foarte important si o sa tinem cont de votul pe care-l dau cetatenii. Proiectele sunt cuprinse in Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana. Aceasta strategie a fost facuta pe baza unori masuratori sociologice folosind sondajele de opinie. Legat de centura Zalaului, am deblocat situatia, inclusiv pozitia MApN-ului privind poligonul. Impreuna cu ei am gasit cea mai buna solutie. Asa cum am spus si in sedinta consiliului local, proiectul isi urmeaza cursul firesc si ne dorim sa se finalizeze cat mai repede", spune primarul Ionel Ciunt.