Regres semnificativ în lupta anti-coruptie

rn

In ultimul raport de tara ‘ntocmit de Comisia Europeana, publicat saptamana trecuta trecute, executivul Uniunii Europene critica foarte dur modificarile aduse legilor justitiei si apreciaza ca acestea au subminat independenta judecatorilor si a procurorilor. 

rn

Potrivit Comisiei, DNA a fost o tinta predilecta a presiunilor politice, inclusiv a criticilor dure în spatiul public si în mass-media formulate de politicienii de rang înalt, ceea ce ridica semne de întrebare cu privire la capacitatea lor de a continua lupta împotriva coruptiei.
Modificarile Codului penal si ale Codului de procedura penala ar putea slabi si mai mult lupta împotriva coruptiei si a altor infractiuni grave, subminând progresele înregistrate în ultimii 10 ani.
Modificarile aduse legilor justitiei au subminat independenta judecatorilor si a procurorilor, precum si încrederea opiniei publice în sistemul judiciar. Legile cuprind o serie de masuri care slabesc garantiile juridice de asigurare a independentei sistemului judiciar. Aceasta preocupare a fost exprimata si de o serie de observatori externi, în principal de Comisia de la Venetia a Consiliului Europei si de Grupul de state împotriva coruptiei GRECO. De asemenea, modificarile ridica semne de întrebare cu privire la capacitatea procurorilor de a combate în continuare coruptia la nivel înalt cu acelasi grad de independenta.
Mai multe initiative legislative în curs transmit un semnal contradictoriu în ceea ce priveste sprijinul politic pentru continuarea actiunilor de prevenire si sanctionare a coruptiei si creeaza preocupari, apreciaza Comisia Europeana.

rn

Climat de instabilitate pentru mediul de afaceri – critici dure pentru OUG 114;suntem o economie pe contrasens

rn

Mediul de afaceri este afectat de instabilitatea legislativa persistenta din România, arata Comisia Europeana în raportul de tara facut public miercuri. De asemenea, CE critica faptul ca initiativele legislative importante sunt anuntate cu putin timp înainte de adoptare, fara evaluari ale impactului.

rn

Comisia Europeana face referire la OUG 114 / 2018 de mai multe ori în acest raport, folosind termeni duri. Atrage atentia asupra faptului ca ar putea fi afectate investitiile private în domeniile energiei si comunicatiilor, precum si capacitatea sectorului financiar de finantare a economiei.
Totodata, initiative legislative declarate anterior ca fiind neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala sunt repropuse frecvent într-o forma care genereaza si mai multe preocupari pentru investitori.
În ultimii ani, declaratiile publice contradictorii ale autoritatilor cu privire la directia anumitor reforme au contribuit la climatul general de imprevizibilitate, având posibile implicatii negative pentru deciziile de investitii ale firmelor.
Imprevizibilitatea persistenta a procesului de elaborare a politicilor creeaza un climat de instabilitate care ar putea submina încrederea întreprinderilor si ar putea împiedica luarea unor decizii în materie de investitii.
Deciziile guvernului submineaza viabilitatea celui de al doilea pilon al sistemului de pensii. Câstigul bugetar pe termen scurt rezultat din reducerea probabila a transferurilor catre pilonul al doilea de pensii se va estompa pe termen lung, în timp ce veniturile din pensii vor fi mai putin diversificate. Slabirea celui de al doilea pilon poate împiedica dezvoltarea pietei de capital. Iesirea probabila de pe piata a unor fonduri de pensii din cauza masurilor recent adoptate ar putea priva economia româneasca de o potentiala sursa de finantare pentru investitii, limitând astfel dezvoltarea în continuare a pietei de capital, care, în prezent, este mai curând mica si nedezvoltata.
Consilierul prezidential pe departamentul Politici Economice si Sociale, Cosmin Marinescu, a atras atentia vineri pe blogul personal ca raportul de tara publicat de Comisia Europeana vine sa confirme îngrijorarile cu privire la evolutiile economiei din România din ultimii ani.
"Din pacate pentru viitorul României, actualul program de guvernare este pe contrasensul evolutiilor economice regionale si internationale. Politicile prociclice experimentate în mod populist, în ultimii ani, încep sa scoata la suprafata dezechilibre tot mai adânci, care afecteaza stabilitatea si sustenabilitatea economica a României (…) În absenta reformelor structurale, cresterile de salarii si pensii s-au dus, previzibil, în inflatie si importuri. Astfel, scaderea puterii de cumparare a banilor a afectat tocmai persoanele si sectoarele ale caror venituri au crescut mai putin. Iar aceste evolutii mai degraba submineaza decât sa consolideze coeziunea sociala", afirma Cosmin Marinescu, vineri, pe blogul sau.

rn

Educatia este subfinantata, 4 din 10 scoli din mediul rural au toaletele în curte, iar abandonul scolar e la cote alarmante

rn

Educatia din România este subfinantata, iar capacitatile pentru modernizarea sistemului de învatamânt trebuie consolidate, mai arata Raportul de tara al Comisiei Europene pe 2019 privind România.

rn

În raport se arata ca masurile legislative recente amâna pâna în 2022 punerea în aplicare a cerintei legale de a aloca anual echivalentul a 6% din PIB pentru educatie, prag ce nu a fost atins niciodata.
38% dintre scolile din mediul rural au toalete exterioare, fara apa curenta si canalizare, fata de 7% în mediul urban.
În România, numai 15,7% dintre copiii cu vârsta cuprinsa între 0 si 3 ani sunt înscrisi la cresa, fata de media din Uniunea Europeana care este de 34%, inclusiv din cauza lipsei de crese.
În privinta abandonului scolar, raportul arata ca rata persoanelor care au parasit timpuriu sistemul de învatamânt si de formare profesionala a fost de 18,1% în 2017, cu aproape 8 puncte procentuale peste media UE.