Ministerul Educatiei Nationale, cu sprijinul Inspectoratelor Scolare Judetene, a facut o analiza pe judete a numarului de copii scolarizati ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate. 

rn

Reiese ca Salajul contribuie la aceasta drama nationala cu 1.851 de copii care merg la scoala si incearca sa razbata in viata fara parinti. Cifra este pentru inceputul anului trecut, aceasta fiind cea mai recenta analiza oficiala, Din total, 242 aveau ambii parinti plecati la munca in strainatate. 113 sunt copii cu parintele unic sustinator plecat la munca in strainatate, iar 1.496 de copii aveau un parinte plecat la munca in strainatate. Peste 350 de copii din Salaj nu au pe nimeni acasa. Iar acestea sunt cifre oficiale, pentru ca toti stim pe cineva sau avem o ruda plecata fara sa inregistreze oficial la vreo autoritate nationala sau locala acest lucru.
La nivel national, numarul total de copii aflati in aceasta situatie a fost de 159.038.
Saracia de acasa mana deja prea multi parinti din Salaj peste hotare, la munca, sa-si poata creste copiii. Estimarile spun ca in strainatate muncesc aproape tot atatia salajeni cati sunt si cei care au un loc de munca in judet.
Partea proasta a lucrurilor este ca fenomenul emigrarii economice face ca multe dintre vlastarele Salajului, ramase acasa fara parinti, sa traiasca cea mai dificila perioada din viata lor, departe de mama sau de tata, intr-o confuzie totala, care genereaza situatii nedorite.
Influentele negative din partea anturajului au mai mare impact asupra copiilor a caror sensibilitate emotionala este crescuta din cauza departarii de parinti.