Ministerul Educatiei a pus in dezbatere publica un ordin prin care modifica normele metodologice existente din 2011. Conform noului ordin, profesorii, directorii scolilor si inspectorii scolari vor trebui sa-si planifice concediile din timp si sa le efectueze in timpul vacantelor scolare.

rn

Astfel, in ordinul pus in dezbatere publica scrie ca, in fiecare unitate de invatamant, consiliul de administratie se va asigura ca toata lumea, de la profesori pana la directori, isi va efectua concediul de odihna in perioada vacantelor scolare. Totusi, consiliul de administratie se va asigura ca exista suficient personal pentru examenele nationale.

rn

Ordinul, pus in dezbatere publica pentru 10 zile, arata ca efectuarea concediului de odihna se va realiza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului. Aceasta programare se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul scolar urmator.

rn

Profesorii si directorii pot fi rechemati din concediu de catre superiori, dar numai in scris. Iar inspectoratele generale vor verifica anual rechemarile din concediu si le vor transmite Ministerului Educatiei.

rn

Ordinul pus in dezbatere publica vine in contextul in care in septembrie 2018, Ministerul Educatiei a trimis o nota prin care le recomanda profesorilor si directorilor sa-si ia concediu in vacanta pentru a putea efectua cele 62 de zile de concediu de odihna prevazute de lege. Ministerul arata in nota din septembrie ca a primit multe cereri de compensare in bani pentru concediile neefectuate la timp, mai ales din partea profesorilor care ies la pensie si a celor care ies din sistemul de educatie, care au dreptul sa-si ia banii pe concediu neefectuat in ultimii 3 ani.
Conform legii, fiecare persoana care lucreaza invatamantul preuniversitar are dreptul la 62 de zile de concediu de odihna.