Seful Politiei Salajene, inspectorul sef al IPJ Salaj, Gabriel Terhes, a prezentat ieri raportul de activitate pe anul 2018. Alaturi de comandantul IPJ Salaj, la conferinta de presa organizata la sediul unitatii au mai participat si sefii serviciilor Rutier, Ordine Publica, Investigatii Criminale, Investigarea Criminalitatii Economice si Resurse Umane.

rn

"In cursul anului 2018, activitatea manageriala de la nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Salaj a fost orientata spre indeplinirea obiectivelor stabilite in Programul managerial, urmarindu-se in special mentinerea sub control a infractionalitatii si cresterea gradului de siguranta a cetateanului. Prin toate masurile, unitatea noastra a contribuit la realizarea sarcinilor specifice Politiei, in acord cu nevoile actuale ale comunitatii si prioritatile Uniunii Europene, in actualul context de securitate la nivel european", a declarat la comandantul Gabriel Terhes.

rn

Peste 2.000 de scandaluri, 900 de inculpati
"condusi" de politisti cu japca, 600 de infractiuni

rn

Politistii de ordine publica au participat la 277 de actiuni si au desfasurat activitati specifice cu ocazia organizarii a 525 manifestari publice (296 cultural sportive, 103 religioase si comemorative, 6 proteste si 120 alte manifestari).
Au pus in executare 900 mandate de aducere, au executat 542 controale la detinatorii de arme si munitie, au aplanat 2.036 stari conflictuale, constatând 605 infractiuni, din care 457 in flagrant.

rn

A crescut cu 43 la suta numarul mortilor
in accidente rutiere fata de anul precedent

rn

Politia salajeana a organizat anul trecut 771 de actiuni p linie de siguranta rutiera. A constatat ca, fata de anul precedent, pe raza judetului s-au produs cu 12,5% mai putine accidente, numarul persoanelor ranite grava scazut cu 25%, insa numarul persoanelor decedate a crescut cu 43%.
in functie de cauzele producerii accidentelor, pe primul loc se situeaza viteza neadaptata la conditiile de drum, urmata de nerespectarea regulilor de circulatie de catre biciclisti si de neacordarea prioritatii de trecere pietonilor.
Au fost constatate nu mai putin de 34.406 contraventii rutiere pe parcursul anului, indeosebi pentru depasirea limitei legale de viteza, abateri savârsite de catre pietoni, biciclisti, mopedisti si carutasi, conducere sub influenta bauturilor alcoolice.
Pentru abateri contraventionale grave, sanctionate de lege si cu masura complementara a suspendarii dreptului de a conduce, au fost retinute, 1.838 permise de conducere.
De asemenea, pentru conducerea autovehiculelor cu defectiuni tehnice, inspectie tehnica periodica expirata sau fara polita de asigurare obligatorie de raspundere civila auto, au fost retrase, pâna la remedierea cauzelor, 485 de certificate de inmatriculare.

rn

246 de infractiuni economico – financiare,
116 persoane urmarite penal si un prejudiciu
de peste 31 de milioane de lei

rn

In ce priveste criminalitatea economico – financiara, obiectivul principal al structurii de profil il reprezinta combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, coruptiei, contrafacerii de marfuri, a infractiunilor din domeniul achizitiilor publice, precum si protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene.
In cursul anului 2018, au fost sesizate 246 infractiuni si s-a dispus continuarea urmaririi penale fata de 116 suspecti.
Prejudiciul retinut, la emiterea rechizitoriilor este de 31,1 milioane de lei, cu 22,3 milioane de lei mai mult decat in anul precedent. Au fost recuperati, in numerar, in cont bancar sau prin masuri asiguratorii 17,7 milioane de lei.

rn

S-au inmultit talhariile, ceva de speriat

rn

Din totalul infractiunilor contra patrimoniului, 69% sunt furturi, 20% distrugeri, 4% inselaciuni si 2% tulburari in posesie, iar diferenta au constituit alte fapte. S-au inregistrat scaderi fata de anul precedent la infractiunile de furt de auto (36%), prin efractie (18%), de animale (10%).
Infractiunile de tâlharie inregistreaza o crestere cu 69%. Dintre acestea, 32% au fost comise prin smulgerea bunurilor, 27% in locuinte, 23% au fost stradale, 18% in societati comerciale, iar diferenta au fost comise in alte locuri. Ca loc al comiterii, 27% au fost comise in mediul urban si 73% in rural.
De remarcat este faptul ca nu au fost inregistrate tâlharii asupra factorilor postali, transportatorilor de valori sau in unitatile bancare.

rn

Pistolarii Salajului – aproape 1.200 de persoane
detin legal in judetul nostru 2.647 de arme

rn

in evidentele inspectoratului sunt inregistrate 1.152 persoane fizice si 33 persoane juridice autorizate pentru detinerea, portul si folosirea armelor letale si neletale, care detin, in total, 2.647 astfel de arme.
In cadrul actiunilor pentru respectarea legalitatii detinerii si utilizarii armelor s-au constatat 46 de infractiuni si au fost confiscate 48 arme letale si neletale (6 procurate si detinute ilegal), 2.315 bucati munitie, 215 kg vânat si un autoturism de teren, respectiv 30.000 bucati articole pirotehnice.

rn

Adevarul e ca din padure se fura; dovada
ca au fost intocmite 161 de dosare penale

rn

in privinta infractionalitatii in domeniul silviculturii, au fost inregistrate 161 de dosare penale, s-a confiscat cantitatea de 625,08 metri cubi de masa lemnoasa si au fost aplicate 558 de sanctiuni contraventionale la Legea 171/2010, privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice. Totodata, au fost confiscate doua autovehicule, 13 atelaje hipo, 7 fierastraie mecanice si 6 alte bunuri.
Prin 112 „Radarul padurii” au fost primite 37 de sesizari referitoare la transporturi ilegale de masa lemnoasa, din care s-au confirmat 22.