Din Autoritatea Teritoriala pentru Ordine Publica constituita pe langa Consiliul Judetean fac parte in principal membri PSD si UDMR

rn

Consilierii judeteni ai PNL au facut galagie din nou in prima sedinta din 2019 a Consiliului Judetean Salaj, care a avut loc ieri, luni 28 ianuarie, in care s-a prezentat si Raportul pe anul 2018 al ATOP Salaj. 

rn

Cum din ATOP (Autoritatea Teritoriala pentru Ordine Publica), constituita pe langa Consiliul Judetean, fac parte in principal membri PSD si UDMR, iar eficienta acestui organism cam sta sub semnul intrebarii, consilierii judeteni liberali au cerut din nou diminuarea indemnizatiilor.
"Cu indemnizatii ce vor ajunge la peste 3.510 de lei pentru o singura sedinta lunara, membrii ATOP nu s-au straduit nici macar sa compuna un nou plan si au pastrat (în proportie de 95 la suta) planul strategic pentru 2018 si pentru anul în curs. E evident ca Salajul nu evolueaza sub conducerea PSD – UDMR, dar actualii sefi ai Consiliului Judetean tin sa sublinieze aceste lucru si când vine vorba de bugetofaga si inutila Autoritate Teritoriala de Ordine Publica. Aceste aspecte au fost reliefate de reprezentantii PNL Salaj în sedinta Consiliului Judetean de azi (n.r. – ieri), 28 ianuarie. Din 2019, un membru ATOP ar urma sa primeasca 15 la suta din indemnizatia presedintelui CJ – adica nu mai putin de 3.510 lei lunar. Adica aproape dublul salariului minim, mai mult decât salariul mediu al unui salajean si comparabil cu salariul de baza al unui agent de politie care chiar se ocupa de ordine si siguranta publica sau al unui militar care îsi risca viata în teatrele de operatii. "Intensa" activitate a membrilor ATOP consta într-o sezatoare lunara (în care asa zisii strategi discuta cum sa faca sa fie bine ca sa nu fie rau), iar la final / început de an, însaileaza câteva date din documentele emise de IPJ, ISU, Jandarmerie etc. si au pretentia ca au întocmit si ei un raport sau (si mai sforaitor) un plan strategic. Despre "faptele de arme" si intensa activitate strategica a "atopistilor" din PSD, UDMR si PMP Salaj gasiti detalii pe site-ul Consiliului Judetean. Nu este pentru prima data când reprezentantii PNL Salaj solicita diminuarea acestor indemnizatii absurde, dar auto-privilegiatii refuza cu seninatate si cu o profunda durere în cot fata de salajenii ale caror interese ar trebui sa le reprezinte. Urmând modelul patentat în propriul judet de Liviu Dragnea, PSD-istii salajeni îsi propun practic sa "teleormanizeze" si Salajul. Astfel, peste 45.600 de lei lunar si vreo 548.000 anual (adica 5,48 miliarde în lei vechi) sunt risipiti din bugetul celui mai sarac judet din Nord Vestul tarii pentru o entitate bugetofaga cvasi – inutila. De dragul comparatiei – în 2018, prin programul de activitati nonprofit de interes judetean pentru tineret, sportive si recreative s-a alocat suma de 75.000 de lei. Adica de 9 ori mai putin decât pentru "strategii în revitalizarea coseritului" (o tema recurrenta în rapoartele ATOP Salaj)", sustin liberalii in postarea pe pagina de facebook a PNL Salaj.

rn

Presedintele ATOP, Csoka Tiberiu (UDMR),
raspunde acuzatiilor venite din partea PNL

rn

"Strategia ATOP pe anul 2019, intr-adevar, seamana foarte mult cu planul strategic pe anul 2018, deoarece obiectivele urmarite de ATOP cu ordinea publica si siguranta cetateanului nu s-au modificat de la un an la altul. O noutate fata de anul trecut este zona violentei in familie, care prin legislatia Politiei Romane, modificata, intra in sfera lor de activitate si automat intra si in obiectivele ATOP-ului pentru anul 2019. PNL-istii nu au cerut diminuarea indemnizatiei. Au contestat doar faptul ca 20% din indeminatia presedintelui CJ este mult pentru o sedinta. Nu au propus nimic altceva. Fara votul PNL din ianuarie 2018, avem indemnizatia de 15%, nu 20% si nu a fost nici o alta propunere concreta in sensul reducerii indemnizatiei. De la 3.500 lei la 2.800 lei este o diferenta de la cer la pamant. Este apoximativ egala cu indemnizatia unui consilier local pe luna, care are 10%. Aceasta este realitatea. PNL vrea sa impresioneze prin minciuna", ne-a declarat presedintele ATOP Salaj, Csoka Tiberiu.

rn

ATOP – o entitate cu rol consultativ, care doar
da sfaturi despre ordinea publica, pe bani grei

rn

Pentru cei care inca nu stiu si se intreaba ce este si cu ce se ocupa ATOP, reamintim ca este "un organism cu rol consultativ" care functioneaza sub umbrela Consiliului Judetean. Membrii ATOP nu pot da legi, nu pot da hotarari si nu fac parte din procesul executiv al judetului. ATOP are un caracter strict informativ, avand doar rolul de a face propuneri pe diferite teme legate de ordinea publica.
Dupa scandalul din 2016, cand dupa alegerile generale PNL-istii nu au obtinut locuri in ATOP, din componenta ATOP Salaj fac parte consilierii judeteni Dari Toma (UDMR), Chis Filonas (PSD), Gheorghe Pop (PSD), Tiberiu Csoka (UDMR), Alin Demle (PSD) si Dorin Gorgan (PMP). Pe lista membrilor ATOP apar si subprefectul, seful IPJ Salaj, seful Inspectoratului de Jandarmi Salaj, seful ISU Porolissum si reprezentanti ai comunitatii: Lorena Filip (fost consilier judetean PSD), Adrian Budusan (cunoscut drept un apropiat al PSD) si Pop Emeric (fostul primar UDMR din Crasna si actual administrator public al judetului). Lor li se adauga si Ioan Groza, reprezentant al Corpului National al Politistilor. Presedinte al ATOP este Csoka Tiberiu.

rn