Nici zece la suta dintre cei care cresc porci in gospodarii nu fac examenul trichineloscopic al carnii si se expun unui pericol mortal

rn

Un porc sacrificat într-o gospodarie din comuna Mesesenii de Jos a fost infestat cu trichineloza, iar mai multi membri ai familiei, dar si invitatii la pomana porcului au consumat din carnea provenita de la animal. Unul dintre membrii familiei, un barbat în vârsta de 47 de ani, este internat în spital si supus tratamentului specific. Alte cinci persoane, trei copii si doi adulti, urmeaza sa fie internate, fiind susceptibile de boala. Cazul a pus în alerta autoritatile, fiind demarata o ancheta epidemiologica.
Animalul sacrificat a fost achizitionat din localitatea Huseni, comuna Crasna, iar o parte din cantitatea de carne a ajuns si în afara judetului, in Bihor.
Ultimul caz semnalat de DSVSA Salaj a fost in aprilie 2017, cand in Lemniu s-au imbolnavit patru persoane in urma consumului de carne de porc fara a fi efectuat examenul trichineloscopic.
Directorul DSVSA Salaj, Mircea Martic, spunea atunci ca nici 10 la suta din crescatorii de animale nu efectueaza examenul trichineloscopic, cu toate ca s-au luat masuri de informare si s-a asigurat permanenta laboratoarelor.
Este o boala parazitara cu un grad mare de periculozitate in cazul transmiterii la om. Trichineloza e o boala foarte periculoasa, din cauza faptului ca instalarea bolii se realizeaza la cateva zile dupa consum, a faptului ca daca consumi carne nepreparata termic, din carnati, sau o sunca afumata dupa 3-4 luni te imbolnavesti. Parazitul intrat in organism afecteaza fibra musculara. Leziunile sunt ireversibile, iar larvele se instaleaza in muschii cei mai activi, respectiv muschii inimii si muschii diafragmatici, a explicat Mircea Martin.
Porcii se imbolnavesc cu trichineloza prin consumul de rozatoare si prin consum de carne de la alte animale contaminate. Porcul este specia garda, in care parazitul se inmulteste.
Mircea Martin spunea ca vanatorii se conformeaza cand vine vorba despre efectuarea testelor trichineloscopice. Populatia, insa, nu, in pofida faptului ca trichineloza se transmite la om si este o boala parazitara care afecteaza ireversibil muschii din organism si poate duce la decesul persoanei.
Pentru examen este nevoie de 50 – 100 de grame de. carne recoltata din: pilierii diafragmei, diafragma, muschii intercostali, muschii limbii, muschii maseteri si muschii gâtului din profunzime.
Dupa examenul trichineloscopic, în caz de rezultat pozitiv, proprietarul este despagubit la valoarea de piata a animalului.