Media banilor investiti de romani din ce castiga lunar este de numai 0,6 la suta, adica ne permitem sa ne imbunatatim traiul de cam 9 lei pe luna; dar aceasta este media, asa ca unii isi permit mai mult, majoritatea deloc
rn
Veniturile medii lunare ale populatiei pe o gospodarie au fost sub 1.000 de euro la finalul anului trecut. Veniturile pe gospodarie au fost de 4.454 lei in al treilea trimestru din 2018, iar cheltuielile totale au fost in medie de 3.891 lei lunar/gospodarie. Aceasta ar insemna ca, in medie, unei gospodarii ii raman lunar 563 de lei, scrie Capital.ro, avand ca baza calculele Institutului National de Statistica.
rn
Cheltuielile au reprezentat in medie 87,4% din nivelul veniturilor totale, arata datele INS, date publicitatii joi, 10 ianuarie 2019.
Concluziile sunt insa influentate puternic de profilul repartitiei statistice a veniturilor, caracterizat prin diferente mari de venituri intre gospodarii. Vorbim de miedie si este evident ca sunt gospodari care raman cu un surplus consistent dupa ce fac cheltuielile lunare si sunt multe gospodarii care ies pe zero sau fac datorii ca sa faca cheltuielilor dintr-o luna.
rn
Romanul mediu se alege cu 1.573 pe luna
rn
Conform INS, veniturile banesti au fost, in medie, de 4.090 lei lunar pe gospodarie (1.573 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 364 lei lunar pe gospodarie (140 lei pe persoana).
Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (67,0% din veniturile totale ale gospodariilor). La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (18,0%), veniturile din agricultura (2,2%), veniturile din activitati neagricole independente (2,5%), cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,1%), precum si veniturile in natura (8,2%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,8%).
La nivelul fiecarei gospodarii din Romania, venitul total mediu lunar (in bani si in natura) a fost de 1.713 lei pe persoana, iar cheltuiala medie totala s-a ridicat la 1.497 lei pe persoana.
rn
Peste 30 la suta din venituri se duc pe mancare,
restul pe dari la stat si nevoi legate de gospodarie
rn
Potrivit INS, principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).
Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum, produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul 3 din 2018, in medie, 31,8% din consumul gospodariilor.
Cheltuielile pentru investitii, destinate cumpararii sau constructiei de locuinte, cumpararii de terenuri si a echipamentului necesar productiei gospodariei, cumpararii de actiuni etc., detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,6%).