Ultimele cercetari stiintifice dateaza ferm biserica de lemn din Brusturi

rn

În cursul lunilor octombrie si noiembrie a anului trecut, la biserica de lemn din localitatea Brusturi, comuna Creaca, s-au desfasurate o serie de lucrari cu caracter de interventie de urgenta în vederea punerii în siguranta a acestui monument istoric reprezentativ pentru zona Salajului. Lucrarile au vizat, în principal, repararea acoperisului lacasului de cult, mai exact schimbarea învelitorii de sita, puternic deteriorata, cu una noua, care sa rezolve problema infiltrarilor de apa în interiorul bisericii.
Potrivit celor afirmate de Bogdan Ilies, doctor în istorie, „reparatiile desfasurate au fost realizate în cadrul programului „Ambulanta pentru monumente” desfasurat de catre Asociatia Monumentum.
Interventia în sine a constituit o premiera la nivelul judetului nostru, întrucât lucrarile la aceasta biserica au fost realizate în principal cu ajutorul voluntarilor, iar costurile aferente au fost acoperite în buna masura din donatii, dar un aport deosebit au avut si autoritatile locale si judetene, Episcopia Salajului, precum si Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu Salaj.
Concomintent cu aceste lucrari a avut loc si o alta premiera pentru cercetarea monumentelor din Salaj. Este vorba de prima cercetare dendrocronologica completa a unei biserici de lemn din Salaj. Scopul acestei investigatii a fost acela de a determina stiintific anul de constructie a bisericii, precum si datarea eventualelor interventii ulterioare.
Metoda dendrocronologica de datare a constructiilor din lemn se bazeaza pe studierea inelelor anuale de crestere ale arborilor, prelucrarea si citirea probelor prelevate într-un laborator de specialitate si, în final, compararea rezultatelor obtinute cu o serie de crestere a inelelor etalon. Analiza probelor a fost realizata de catre Anno Domini Dendrolab din Miercurea-Ciuc.
Construirea bisericii nu e realizata în 1701 ci în anii 1716/1717
Potrivit lui Bogdan Ilies, „în cazul bisericii de lemn din Brusturi, cercetarea dendrocronologica a infirmat datarea sugerata de inscriptia de pe portalul bisericii, anume construirea bisericii în anul 1701. În baza rezultatelor obtinute prin aceasta metoda se poate afirma ca biserica, inclusiv prispa, a fost realizata unitar, din copaci doborâti în iarna anilor 1716/1717 si vara anului 1717, bolta bisericii si sarpanta fiind realizate în iarna anului 1719/1720 si vara anului 1720. Cel mai probabil, constructia bisericii a început în anul 1717 si a fost finalizata în anul 1720. Turnul clopotnita a fost realizat cu aproximativ trei decenii mai târziu decât restul bisericii.
Astfel, rezultatele obtinute în urma investigatiei dendrocronologice corecteaza si completeaza ceea ce deja se cunostea despre biserica de lemn din Brusturi. Consideram ca pentru judetul Salaj, unde bisericile de lemn constituie unul dintre cele mai distincte elemente de indentitate, realizarea unui studiu dendrocronologic amplu, care sa stabileasca vechimea lacasurilor de cult fara inscriptii de datare, constituie o prioritate de cercetare pentru viitorul apropiat. Cunoasterea unor astfel de date pentru mai multe biserici de lemn salajene ar asigura perspective noi pentru întelegerea modului în care aceasta categorie aparte de monumente istorice au fost construite si s-au transformat si, de ce nu, ar putea oferi argumente solide pentru o rescriere a istoriei unor localitati salajene.
Un aspect important de precizat legat de aceasta prima datare dendrocronologica a unei biserici de lemn din Salaj este faptul ca suportul material atât de necesar pentru obtinerea acestor rezultate a fost asigurat de catre unul din fiii satului, dr. Bogdan C. Pintea. De asemenea, dorim sa multumim si pentru aceasta cale, pentru întelegere si suport, parintelui paroh Cristian Popa, precum si arh. Eugen Vaida din partea Asociatiei Monumentum”.