România a preluat primul sau mandat la Presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene – pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019 -, afirmandu-se drept tara din UE cu cele mai mari probleme legate de coruptie si cu potential foarte mic de a se ocupa in urmatoarele sase luni de agende europeana marcata de evolutii politice si dosare cu un impact decisiv asupra viitorului Uniunii – procesul de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana, negocierea bugetului Uniunii pentru perioada 2021 – 2027, alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019.
Publicatia de larga circulatie pe intreg mapamondul Financial Times pune punctul pe "i" si titreaza ca sistemul de putere corupt al lui Dragnea a intrat în lumina reflectoarelor europene
"Odata cu preluarea presedintiei rotative a UE, lumina reflectoarelor europene scoate însa în evidenta si structura puterii opace în vârful careia se afla cel mai puternic politician, Liviu Dragnea, condamnat deja pentru abuz în serviciu", relateaza Financial Times.
Oricine se teme ca România ar putea deveni feuda lui Liviu Dragnea, cel mai influent politician, cel care trage toate sforile si face toate jocurile în culise, poate gasi destule dovezi în acest sens chiar în Alexandria, orasul de unde vine liderul PSD. Vila imensa a lui Dragnea, cu teren de tenis si piscina, se afla chiar în apropierea centrului orasului, dintr-unul din cele mai sarace judete.
Nu departe de vila sa se afla sediul central al agentiei care a fost condusa de fosta sa sotie, Bombonica, implicata în dosarul în care liderul PSD a fost condamnat, în prima instanta, la 3 ani si jumatate de închisoare pentru abuz în serviciu, ca urmare a angajarii fictive a doua membre ale partidului social-democrat. Dragnea a contestat decizia în instanta, procesul fiind în derulare.
În capatul celalalt al orasul este complexul Tel Drum, compania de constructii de drumuri care sta la baza unui alt dosar. Procurorii spun ca Tel Drum a fost un vehicul pentru îmbogatirea lui Dragnea si a familiei sale, companie care este implicata în mai multe afaceri cu consiliul judetean, detaliaza Financial Times, spre cunostinta intregii lumi.
Jurnalistii Financial Times mai amintesc ca Dragnea nu poate fi prim ministru din cauza unei alte condamnari, cea din dosarul referendumului în care a fost gasit vinovat pentru frauda electorala. Cu toate acestea, el este omul care conduce guvernul si a exercitat o influenta imensa pentru a încerca sa se protejeze pe el si pe membrii sai de partid de anchetele procurorilor DNA.
Luna trecuta, Dragnea i-a cerut din nou celui de-al treilea premier al sau de la preluarea puterii în 2017, Viorica Dancila, sa ia masuri pentru dezincriminarea unor fapte de coruptie.
Trecând în revista cariera politica a lui Dragnea si precizând ca acesta a condus PSD în victoria din alegerile parlamentare din 2016, jurnalistii de la Financial Times relateaza despre demiterea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, masurile de amendare a legilor justitiei si a codurilor penale, unele dintre acestea fiind însa respinse de Curtea Constitutionala a României.
“România nu a fost niciodata mai corupta decât în 2018. Pentru ca acum coruptia fost institutionalizata”, comenteaza si Victor Ponta pentru Financial Times.
Când România a intrat în UE, oficialii europeni au impus un mecanism de supraveghere în ceea ce priveste justitia si lupta anticoruptie (MCV). În noiembrie, Bruxelles-ul a tras un semnal de alarma cu privire la regresele pe care le face Bucurestiul si a atras atentia asupra atacurilor la adresa statului de drept, mai subliniaza jurnalistii.
Si presa belgiana scrie ca îngrijorarile Comisiei Europene fata de presedintia semestriala a UE preluata de România sunt justificate. Printre argumentele invocate sunt obsesia pentru modificarile din justitie, proasta gestiune a fondurilor europene si discursul agresiv antieuropean dovedit de foarte multi oficiali români. Agenda europeana este una mondiala si nu are nimic de-a face cu salvarea coruptilor de la închisoare, spune un politolog belgian.
Jean-Michel De Waele, profesor de stiinte politice in Bruxelles, spune ca guvernul român este concentrat complet pe afacerile de coruptie din sânul guvernarii si încearca sa evite închisoarea, pentru o parte dintre membrii sai. Este singurul lucru de care este interesat în prezent. Asadar, pot exista îndoieli ca afacerile europene vor avea prioritate, în timp ce unele masuri de pe agenda Guvernului român risca sa fie sanctionate de Comisia Europeana.
Profesorul de stiinte politice îi da dreptate presedintelui Comisiei Europene, dupa ce Jean Claude Juncker a declarat ca executivul de la Bucuresti nu a înteles pe deplin ce presupune sa detii presedintia europeana.
O Românie corupta a venit la cârma Uniunii Europene
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...