Primarii din cele mai mari patru orase din vestul tarii – Cluj Napoca, Timisoara, Oradea si Arad – au anuntat la sfarsit de septembrie ca au format Alianta Vestului, cu scopul de a dezvolta o infrastructura menita sa dea un impuls economic puternic zonei. “nca de pe atunci, viceprimarul Zalaului, Teodor Balajel, spunea ca proiectul este de mare interes si pentru noi, avand in vedere proximitatea fata de patrulaterul de dezvoltare proaspat initiat si, mai ales, ambitiile acestuia.
rn
Dupa doua luni de la anunt, Alianta Vestului a devenit oficial functionala, ’ncepand de sambata, 8 decembrie, cand ’ntr-un cadru festiv organizat la Timisoara cei patru primari liberali au semnat documentul.
Alianta între primariile Cluj Napoca, Timisoara, Oradea si Arad pentru proiecte mari de infrastructura si de dezvoltare economica se bizuie pe finantare cu bani europeni. Banii vor veni de la UE, prin Planul Junker, despre care primarul orasului Cluj Napoca, Emil Boc, a detaliat spunand ca este creat si pentru posibilitatea dezvoltarii regionale, pentru regiunile din Europa care propun proiecte împreuna. Asa-numitul Plan Juncker are trei obiective: sa înlature obstacolele din calea investitiilor; sa ofere vizibilitate si asistenta tehnica pentru proiectele de investitii; sa utilizeze mai eficient resursele financiare. Exact capitolele la care Bucurestiul este corijent.
Salajenii vor beneficia oricum, implicit, de proiectele pentru o infrastructura rapida de autostrazi si trenuri de mare viteza care vor lega Cluj Napoca, Timisoara, Oradea si Arad. Dar daca liderii din Salaj s-ar alatura celor patru primari cu initiativa, am putea fi cuprinsi pe de-a-ntregul in marele si ambitiosul proiect.
rn
Primarul Zalaului spune ca nu-i niciodata prea
tarziu sa ne implice in proiectele Aliantei Vestului
rn
Primarul Municipiului Zalau, Ionel Ciunt, spune ca este interesat de participarea in Alianta Vestului, avand in vedere potentialul oferit de fondurile europene.
"Parearea mea este ca daca aceasta alianta va avea o structura la nivelul Uniunii Europene, atunci sigur suntem interesati sa intram ’n alianta si sa beneficiem de fondurile europene, care reprezinta o componenta importanta pentru municipiul nostru. Am fost cautat telefonic de primarul din Baia Mare, dar inca nu am reusit sa am o discutie. Intuiesc ca vrea sa propuna sa ne organizam si sa constituim o alianta din municipiile care am ramas pe dinafara sau sa discutam si sa ne dam acordul sa facem parte din Alianta Vestului. Sunt interesat sa facem parte dintr-o structura care sa faciliteze accesul la bani europeni. Mi-as fi dorit sa fi fost invitat si sa particip de la ’nceput la discutii, ’nsa niciodata nu-i prea tarziu, daca aceasta structura reuseste sa atraga fonduri europene", ne-a declarat ieri primarul Zalaului, Ionel Ciunt.
Viceprimarul Zalaului, Teodor Balajel, spunea la momentul in care se anunta formarea Aliantei ca Zalaul ar trebuie sa devina parte, chiar daca este initiata de patru primari de dreapta, pentru ca dezvoltarea nu are culoare politica.
"Consider ca este o solutie benefica. Municipiul Zalau trebuie sa faca parte din aceasta asociatie, care este o sursa importanta pentru rezolvarea marilor probleme de dezvoltare a orasului – infrastructura de transport, proiecte majore de aductiune de apa, canal si gaze; proiecte de mediu sau energetice", aprecia viceprimarul Balajel.
De altfel, primarul Clujului, Emil Boc, a spus de la bun inceput ca in "Alianta" sunt binevenite si alte orase din regiune si ca este nevoie de o colaborare cu toata lumea pentru ca proiectul sa aiba succes.
rn
Vestul vrea lucruri mari, fara sa mai astepte Bucurestiul
rn
Primarul din Cluj-Napoca, fostul premier Emil Boc, a descris Alianta Vestului drept initiativa pentru sustinerea investitiilor, a locurilor de munca, a infrastructurii si pentru mai buna absorbtie a fondurilor europene, imediat dupa semnarea constituirii.
Mai exact, cele patru mari orase se asociaza pentru promovarea si finantarea pe bani europeni a unor proiecte importante de infrastructura, precum Autostrada Transilvania, dezvoltarea unei conexiuni de trenuri de mare viteza ’ntre cele patru orase, spital regional, tren metropolitan. Dar si pentru sustinerea mobilitatii fortei de munca, mentinerea romanilor ’n tara si aducerea acasa a celor care muncesc ’n strainatate, pentru sustinerea cu prioritare a economiei digitale, a inovarii, a industriilor creative.
Pe scurt, Vestul se va lupta pe cont propriu pentru dezvoltare, fara sa mai astepte dupa initiativele, care nu mai vin niciodata, de la Bucuresti.
rn
Liberalii salajeni vad in modelul Aliantei Vestului solutia pentru a ocoli blocajul impus dezvoltarii de incompetenta actualei guvernari PSD – ALDE
rn
Presedintele PNL Salaj, deputatul Lucian Bode, ne-a transmis ca, din punctul lui de vedere, autoritatile locale trebuie sa treaca la actiune, pentru ca cele centrale, de la Bucuresti, sunt incompetente.
"Demersul celor patru primari liberali sub denumirea de Alianta Vestului reprezinta o asociere benefica atat pentru comunitatile respective, cat si pentru ’ntreaga regiune. Suntem cu totii de acord ca autoritatea locala este motorul dezvoltarii.
În ceea ce priveste judetul nostru, din câte stiu, nu au existat discutii punctuale privind afilierea la aceasta entitate, dar, pe viitor, din punctul de vedere al nostru, al liberalilor, trebuie sustinuta posibilitatea de asociere în proiecte de dezvoltare cu reprezentantii autoritatilor din vestul si nord vestul tarii. Tabloul socio-economic al judetului nostru este unul care îndeamna autoritatile locale la mai multa actiune. Judetul Salaj, prin autoritatile sale locale, trebuie sa stopeze hemoragia de cetateni care aleg sa traiasca si sa munceasca în judete mai dezvoltate, de cele mai multe ori alegând Clujul. Tinerii nostri se scolesc în Cluj si aleg sa ramâna acolo. Cum putem face sa îi aducem înapoi acasa? Simplu. Sa dezvoltam infrastrctura mare de transport, în speta, Autostrada Transilvania si astfel vom atrage investitii, ceea ce înseamna ’n primul rand mai multe locuri de munca si bineînteles, o mai buna mobilitate. Astfel, va creste populatia activa care în acest moment însumeaza aproximativ 37.000 în mediul privat plus 12.000 bugetari, precum si sanse mai mari de integrare în câmpul muncii a celor aproximativ 10.000 de someri si asistati social.
Trebuie sa întelegem cu totii ca puterea de a schimba ceva sta în implicarea autoritatilor locale, în implementarea de proiecte durabile si sustenabile pentru comunitatile pe care le conduc. Mesajul transmis de cei patru initiatori este clar – edilii seriosi si comunitatile pe care le reprezinta s-au saturat de incompetenta Guvernului Dragnea – Dancila în atragerea de fonduri europene si în derularea de investitii absolut necesare pentru români.
Aceasta initiativa nu trebuie privita într-o cheie separatista, asa cum încearca trompetele propagandei PSD-iste sa acrediteze ideea si sa discrediteze o actiune laudabila a unor primari performanti", spune presedintele PNL Salaj.
rn
Relatia cetatenilor cu UE nu mai poate
fi intermediata de Liviu Dragnea,
care a întors spatele valorilor europene
rn
Vicepresedinte al PNL Salaj, Paul Maghiu, sutine ca relatia cetatenilor României cu institutiile europene nu mai poate fi intermediata de "un personaj sinistru ca Liviu Dragnea", un asa zis lider national care a întors spatele valorilor europene. Si spune si punctul de vedere al administratiei PNL din Simleu, condusa de Septimiu {urcas.
"In opinia colegilor nostri din Simleu Silvaniei, orice asociere benefica pentru comunitati este binevenita. Pâna în momentul de fata nu au existat discutii punctuale privind afilierea Simleului la aceasta entitate, dar, pe viitor, nu excludem posibilitatea de a ne asocia în proiecte de dezvoltare cu reprezentantii autoritatilor din vestul si nord vestul tarii. Consideram, de asemenea, ca oricare dintre edilii responsabili, indiferent de optiunea politica, implicit si din Zalau, ar trebui sa faca demersuri pentru implicarea în proiecte relevante pentru locuitorii regiunii. Mesajul transmis de cei patru ini?iatori este clar – edilii seriosi si comunitatile pe care le reprezinta s-au saturat de incompetenta Guvernului Dragnea – Dancila în atragerea de fonduri europene si în derularea de investitii absolut necesare pentru români. Hipercentralismul pagubos al PSD, lipsit de competenta si caracterizat de comportamente fanariote a dus România la subdezvoltare. Alianta Vestului poate fi oricând urmata de una a Estului sau a Sudului, pentru ca si în Moldova sau în Vechiul Regat sunt resimtite efectele nefaste ale Guvernarii Rosii. Relatia cetatenilor României cu institutiile europene, români care îsi doresc sa traiasca în normalitate si prosperitate, nu mai poate fi intermediata de o gasca iresposanbila manevrata de un personaj sinistru ca Liviu Dragnea, un asa zis lider national care a întors spatele valorilor europene si priveste cu mult jind spre Rusia sau Turcia", spune vicepresedintele PNL Salaj.
rn