"Traseul" investitiei ar include platoul de marmura, strada Unirii, care va deveni pietonala, si zona din fata cladirii Transilvania

rn

In sedinta Consiliului Local Zalau din 29 noiembrie, 20 de consilieri din cei 21 prezenti au adoptat proiectul documentatiei tehnico-economice, faza studiu de fezabilitate, pentru transformarea strazii Unirii in strada pietonala.
Proiectul pietonizarii strazii Unirii face parte din proiectele propuse de Primaria Zalau pentru a fi finantate din fonduri europene pentru mobilitate urbana. Valoarea totala a investitiei ar fi de 14.693.717 lei, adica putin peste 3 milioane de euro. Astfel ca Primaria Zalau a parcurs pe 29 noiembrie prima etapa necesara pentru a scrie cererea de finantare din fonduri europene.
Pana la data de 17 decembrie, conducerea Primariei va transmite cererea de finantare catre ADR-NV, care va analiza cererea si va cere eventuale clarificari, dupa care proiectul primeste un punctaj. Proiectul urmeaza sa fie inaintat Ministerului Dezvoltarii spre verificare si avizare, dupa care se semneaza contractul de finantare. Apoi urmeaza etapele de licitatie si atribuire a lucrarilor. Conducerea Primariei Zalau estimeaza ca la finele trimestrului I din 2019 se va putea semna contractul de finantare. Durata de implementare a obiectivului de investitii si durata estimata de executie este de doi ani.

rn

Detaliile proiectului menit sa schimbe
in totalitate aspectul in centrul Zalaului

rn

Proiectul cuprinde de fapt modernizarea Pietei 1 Dcembrie (Platoul de marmura), modernizarea strazii Unirii, care devine in totalitate pietonala, amenajarea pasajului, crearea unei legaturi pietonale intre strada Unirii si Bulevard prin spatele scolii Simion Barnutiu, amenajarea curtii CNS – Muzeu, Piata Iuliu Maniu, din fata cladirii Transilvania, fiind inclusa si reabilitatarea fantanii cu ingerasi, plus amenajarea spatiului verde din zona DSP – Biblioteca Judeteana.
Concret, se doreste modernizarea zonei cuprinse intre Institutia Prefectului Judetului Salaj si Casa de Cultura a Sindicatelor (Piata 1 decembrie 1989), continuandu-se pe strada Unirii spre Primaria Zalau si Cladirea Transilvania (Piata Iuliu Maniu).
Se doreste ca zona centrala sa devina un spatiu atractiv pentru toate grupele de varsta, un spatiu de odihna atat activa, cat si pasiva, care sa ofere si posibilitatea desfasurarii unor adunari publice, cu ocazia diferitelor evenimente sau sarbatori.
Pentru reducerea aglomerarii de persoane, se mai propune legatura pietonala intre strada Unirii si Bulevardul Mihai Viteazul, din dreptul cladirii ASIROM, pe langa accesul de serviciu al Scolii Generale Simion Barnutiu.
Se propune modernizarea pasajului pietonal existent prin refacerea pavajului si acoperirea acestuia cu vele solare cu rol de umbrire si protectie impotriva intemperiilor. Pavajul pietonal propus va fi executat din pavele din beton vibropresate, de diferite nuante de gri si galben. Pavajul va fi delimitat de celelalte zone (zone verzi, trotuare) prin borduri.
Apele pluviale vor fi colectate cu ajutorul unor rigole, care apoi vor fi directionata spre sistemul de canalizare pluvial, existent in zona.
In zona studiata exista mai multe monumente sau statui. Acestea nu fac obiectivul acestei lucrari, dar prin lucrarile propuse acestea nu vor fi defavorizate.
Pietele si zonele pietonale nou create vor fi dotate cu mobilier urban: banci, cosuri de gunoi, rastele de biciclete, cismele pentru baut apa si corpuri de iluminat public.
De asemenea se propune plantarea unor arbori alesi si pozitionati in asa maniera incat sa nu afecteze fondul construit existent.
Suprafata totala studiata (afectata de interventii) este de 29.433 metri patrati, din care 20.530 metri patrati suprafata propusa cu pavaj, 5.262 metri patrati suprafata asfaltata, 3.641 metri patrati suprafata verde.
Vor fi plantati un numar de 71 de copaci, iar 19 copaci vor fi mentinuti. Se mai monteaza 87 de cosuri de gunoi si 64 de banci cu spatar (55 in Piata Iuliu Maniu; 9 in curte CNS). Mai sunt create si modernizate 79 de locuri de parcare si un rastel de biciclete cu 80 de locuri.
Marile modificari propuse sunt reconfigurarea statiei de taxi din zona cladirii Transilvania, care va fi mutata in fata cladirii Generali Asigurari.
Se va trasa o bretea colectoare pentru autobuze de pe strada Corneliu Coposu pana in fata Bibliotecii Judetene. Parcarea din zona DSP – Bibliotecii va fi reabilitata si reconfigurata.
Pe strada 9 mai se va construi o banda noua de preselectie pentru intrarea in Bulevardul Mihai Viteazul.
Parcarea de la Silvania se mareste si va fi pe ambele parti, intrarea urmand a se face din Bulevard.
Parcarea din fata Primariei Zalau devine zona pietonala.

rn

Administratia condusa de Ionel Ciunt
a semnat contracte cu fonduri europene
de peste 26 de milioane de euro

rn

Conducerea Primariei Zalau ne-a transmis ca, pana cel tarziu 17 decembrie, vor fi trimise cerereile de finantare pentru investitiile "Pietonizare strada Unirii", "Modernizarea DJ 191C – tronsonul ce trabate municipiul Zalau" si reabilitarea termica a 16 blocuri din Zalau.
Totodata, pana la finele lunii decembrie va mai fi transmisa o cerere de finantare pentru modernizarea a sase spatii degradate din Municipiul Zalau.
“n doi ani si jumatate dee cand noua echipa administrativa conduce Primaria Zalau, sub coordonarea primarului Ionel Ciunt, au fost transmise cereri de finantare pentru proiecte cu fonduri europene in suma totala de 360 milioane lei, adica aproape 80 de milioane de euro.
Pana in acest moment au fost semnate contracte in valoare de 120 milioane lei, adica peste 26 milioane euro, bani obtinuti din fonduri europene.
Primaria Municipiului Zalau a si fost premiata pentru ca a reusit sa depuna în decursul unui an 26 de proiecte, în valoare de 282 milioane lei. In cadrul Galei Regio 2018, municipiul Zalau a obtinut doua premii: Premiul II la Sectiunea cele mai multe contracte de finantare semnate si un premiu la Sectiunea Mobilitate Urbana – Municipii Resedinta de Judet, concurând alaturi de 42 de orase si municipii – resedinta de judet din regiunea de Nord – Vest a tarii. Primarul Ionel Ciunt ne-a declarat ca singura primarie care a depasit Zalaul a fost cea din Oradea, obtinand locul intai.

rn

Fostul primar al Zalaului, Radu Capilnasiu,
a dat chix cu proiectul pentru strada Unirii
si doar a aruncat bani pe fereastra

rn

Ideea transformarii strazii Unirii in zona pietonala este foarte veche, iar fostul primar Capalnasiu a organizat in 2013 un concurs de proiecte pentru remodelarea spatiului public din zona centrala a Zalaului. Concursul se incheia in octombrie 2013 fara vreun castigator desemnat. Capalnasiu a motivat ca nu a acordat premiul 1 prin faptul ca nici unul dintre proiecte nu a tinut cont de functionalitatile orasului. Cuantumul premiilor acordate a fost de 18.000 lei pentru premiul II, 11.000 lei pentru premiul III si 4.000 lei mentiunea. Premiul intai in valoare de 25.000 de lei nu s-a acordat. Cele trei persoane care s-au aflat in spatele proiectelor sunt trei arhitecti din orasele Cluj-Napoca si Curtea de Arges. Unul dintre arhitecti este zalauanul Andrei Nejur, fiul sotilor Doina si Mircea Nejur, cei care au conceput Catedrala Sfanta Vineri din Zalau.