Zeci de credinciosi zalauani au participat duminica, 2 decembrie, la prezentarea expozitiei "Ultimele zile ale Austro-Ungariei, primele zile ale României Mari. Metamorfoze transilvanene", din cadrul proiectului „Lectia de istorie si credinta”, prin care in fiecare luna a fost organizat un eveniment dedicat Mariii Uniri la biserica cu hramul "Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul Porolissum din Zalau.
Expozitia surprinde o perioada de un dinamism aparte (octombrie – decembrie 1918), spectaculoasa prin aglomerarea si ritmul evenimentelor, un interval arc, în care se produce trecerea de la autoritatea imperiala spre cea nationala.
Emotie, asteptari si proiecte ce se teseau la finele razboiului, în itele efervescentei politice, sociale si culturale, dar mai ales, simtamintele ce animau atunci întreaga natiune, pot fi mai usor întelese, evaluate si apreciate prin imaginile care alcatuiesc aceasta expozitie, parte a unui proiect de cercetare al Directiei de Patrimoniu Cultural Universitar din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, ce a fost prezentata de custodele acesteia, dr. Andreea Dancila – Ineoan.
“Povestea Unirii noastre înseamna un efort comunitar, colectiv, de la vladica la opinca… Când vom cadea în deznadejde sau vom avea nevoie de o ancora, sa ne amintim de personajele luminoase care au facut posibil, #împreuna, un astfel de moment în istoria României. Ca neam, nu suntem altceva decât ceea ce ne amintim despre noi!”, a scris despre eveniment, pe pagina sa de facebook, cunoscutul antreprenor cultural salajean Alina Zara Prunean, cu multumiri pentru parintele Nechita Traian Claudiu pentru Lectia de istorie si credinta gazduita in biserica din Porolissum.

rn